• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Moet ik als zelfstandige in bijberoep sociale bijdragen betalen?

Gepost op 30 oktober 2018 in Algemeen

Als zelfstandige in bijberoep combineer je een (minstens halftijdse) job als werknemer in loondienst met een zelfstandige activiteit. Hoewel je via je hoofdberoep reeds sociale rechten opbouwt, ben je als zelfstandige in bijberoep toch verplicht om extra sociale bijdragen te betalen. Hoeveel bedraagt deze bijdrage? En kan je onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling aanvragen? Je leest het hier!

  • Je betaalt een sociale bijdrage van 20,5% van je belastbaar inkomen
  • De minimumbijdrage bedraagt 79,19 euro per kwartaal
  • Als je netto belastbaar jaarinkomen lager ligt dan 1.499,14 euro, kan je een vrijstelling aanvragen

Hoe worden de sociale bijdragen berekend voor een zelfstandige in bijberoep?

Net zoals een zelfstandige in hoofdberoep worden de sociale bijdragen van een zelfstandige in bijberoep berekend op basis van het netto belastbaar jaarinkomen.
Je betaalt een wettelijk percentage van 20,5% op dit jaarinkomen. Bovenop deze bijdrage worden ook nog de beheerskosten van jouw sociaal verzekeringsfonds in rekening gebracht (deze kunnen variëren van 3,05% tot 4,25%).

De sociale bijdragen die je elk kwartaal effectief betaalt, zijn echter voorlopige bijdragen. Ze worden berekend op een schatting van je inkomen, gebaseerd op je inkomen van 3 jaar geleden.
Opmerking: Bij starters wordt de eerste 3 jaar uitgegaan van een geraamd inkomen!

Ongeveer twee jaar later, nadat je sociale verzekeringsfonds je exacte jaarinkomen heeft doorgekregen van de belastingen, worden de definitieve bijdragen berekend en ontvang je een regularisatie. In het beste geval krijg je een deel van de betaalde sociale bijdragen terugbetaald, soms zal je het verschil tussen voorlopig en definitieve bijdragen moeten bijpassen.

Hoeveel bedraagt de minimumbijdrage als zelfstandige in bijberoep?

Als starter in bijberoep betaal je een voorlopige bijdrage van 20,5% op een geraamd netto belastbaar inkomen van 1.499,14 euro, wat neerkomt op een sociale bijdrage van 79,86 euro per kwartaal. Dit is tevens de wettelijke minimumbijdrage.
Deze ligt beduidend lager dan de minimumbijdrage bij zelfstandigen in hoofdberoep, die 715,64 euro bedraagt.

Tip: Lees ook ‘Verlaagde minimumbijdragen voor zelfstandige starters sinds 1 april 2018’ om te weten te komen in welke gevallen een zelfstandige in hoofdberoep minder betaalt dan de bijdrage van 715,64 euro.  

Kan ik als zelfstandige in bijberoep een vrijstelling aanvragen?

Als je netto belastbaar beroepsinkomen als zelfstandige in bijberoep onder de vrijstellingsdrempel blijft van 1.499,13 euro, kan je een volledige vrijstelling van sociale bijdragen bekomen.
Deze vrijstelling dient echter expliciet aangevraagd (en gestaafd) te worden. Indien je reeds de minimale bijdrage van 79,86 euro per kwartaal hebt betaald en je blijkt toch nog onder de vrijstellingsdrempel gebleven te zijn aan het einde van het jaar, zal je evenwel geen terugbetaling ontvangen.

Opgelet, de vrijstelling kan best niet worden aangevraagd indien je verwacht boven de vrijstellingsdrempel uit te komen. Indien je inkomen toch hoger ligt dan de drempel, zijn er bovenop de te weinig betaalde bijdragen namelijk ook verhogingen verschuldigd. 

Wens je hulp bij het aanvragen van je vrijstelling of meer informatie betreffende dit onderwerp? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen! Onze experts staan voor je klaar!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief