• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Hoe kan ik een belastingvrij dividend ontvangen?

Gepost op 19 augustus 2019 in Fiscaliteit

Het Zomerakkoord voerde een algemene vrijstelling in voor dividenden van aandelen en deelbewijzen vanaf 1 januari 2018. Hiermee wil de regering mensen aanmoedigen om rechtstreeks te investeren in bedrijven. Het maximumbedrag van de vrijstelling werd sinds 1 januari 2019 verhoogd.

  • De dividendvrijstelling is een algemene belastingvrijstelling in de personenbelasting, niet in de roerende voorheffing.
  • Voor 2019 bedraagt het maximum vrij te stellen bedrag 800 euro per persoon.
  • Enkel dividenden uit aandelen komen in aanmerking voor deze vrijstelling, zowel van Belgische als buitenlandse aandelen.
  • In eerste instantie wordt de roerende voorheffing ingehouden en betaald. De begunstigde kan nadien de roerende voorheffing recupereren via de aangifte personenbelasting. 
  • Op buitenlandse dividenden is vaak geen roerende voorheffing ingehouden. De eerste schijf van 800 euro moet niet aangeven worden in de belastingaangifte.

Wat is de vrijstelling voor dividenden?

De dividendvrijstelling is een algemene belastingvrijstelling in de personenbelasting, niet in de roerende voorheffing. De vrijstelling betekent dus niet dat er geen roerende voorheffing verschuldigd is, maar dat de roerende voorheffing teruggevorderd kan worden via de belastingaangifte.

Welk bedrag kan maximaal vrijgesteld worden?

In 2018 bedroeg het maximum vrij te stellen bedrag 640 euro, voor 2019 werd de vrijstellingsgrens verhoogd naar 800 euro. Het nieuwe maximumbedrag geldt voor dividenden betaald of toegekend vanaf 1 januari 2019.

Deze vrijstelling telt steeds per persoon. Voorbeeld: Als man en vrouw beiden voor 50% aandeelhouder zijn, kan elk van hen in 2019 een vrijgesteld dividend ontvangen van maximaal 800 euro.

Welke dividenden komen in aanmerking voor vrijgestelling?

Enkel dividenden uit aandelen komen in aanmerking voor deze vrijstelling, zowel van Belgische als buitenlandse aandelen.

De volgende dividenden zijn echter uitgesloten van de vrijstelling:

  • dividenden van juridische constructies of verkregen door tussenkomst van juridische constructies,
  • dividenden van instellingen van collectieve beleggingen,
  • dividenden verkregen door tussenkomst van gemeenschappelijke beleggingsfondsen.

Hoe wordt de dividendvrijstelling gerealiseerd?

In eerste instantie wordt bij de uitkering van het dividend de roerende voorheffing ingehouden en betaald. De begunstigde kan nadien de roerende voorheffing recupereren via de aangifte personenbelasting.

Wanneer een belastingplichtige dividenden heeft ontvangen tegen verschillende aanslagvoeten, mag men zelf bepalen voor welke inkomsten hij die vrijstelling vraagt. Men kiest best voor vrijstelling van de dividenden waarop het hoogste tarief van de roerende voorheffing toegepast is.

Aangezien het maximumtarief van de roerende voorheffing 30% is, kan maximum 240 euro ingehouden roerende voorheffing gerecupereerd worden (800 euro x 30%).

Wat met buitenlandse dividenden?

Op buitenlandse dividenden is vaak geen roerende voorheffing ingehouden. De eerste schijf van 800 euro moet niet aangeven worden in de belastingaangifte. De rest van de dividenden zijn belastbaar en dienen verplicht aangegeven te worden.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief