• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Wat betekent het Vlaams regeerakkoord voor dienstencheques in 2020?

Gepost op 13 december 2019 in Algemeen

Wie gebruik maakt van dienstencheques kan hierdoor genieten van een fiscaal voordeel. Door het nieuwe Vlaamse regeerakkoord zal de dienstencheque in 2020 duurder worden. De aankoopprijs blijft hetzelfde, maar de fiscale aftrekbaarheid wordt gewijzigd.

  • Eén dienstencheque is goed voor één uur huishoudelijk werk. Enkel activiteiten binnen de privésfeer worden toegelaten.
  • De fiscale aftrekbaarheid van dienstencheques wordt verlaagd van 30% naar 20%. Hierdoor gaat de prijs na belastingvermindering van 6,30 euro naar 7,20 euro.
  • Per kalenderjaar kan de gebruiker 500 dienstencheques bestellen.

Wat is een dienstencheque?

De dienstencheque werd in het leven geroepen om zwartwerk in de schoonmaaksector tegen te gaan. Eén dienstencheque van 9 euro is goed voor één uur huishoudelijk werk. De dienstencheques zijn elektronisch en op papier te verkrijgen.
De gebruiker moet aan enkele voorwaarden voldoen om te kunnen betalen met dienstencheques:

  • meerderjarig zijn
  • een natuurlijk persoon zijn
  • in Vlaanderen wonen (de hoofdverblijfplaats moet in het Vlaams Gewest liggen).

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waalse Gewest worden Brusselse en Waalse dienstencheques gebruikt.

De activiteiten waarvoor arbeiders betaald worden met dienstencheques werden nauwkeurig omschreven. Enkel activiteiten binnen de privésfeer van de gebruiker worden toegelaten, zoals de woning schoonmaken, wassen, strijken en bereiden van maaltijden.

Huishoudhulp buiten de woning wordt enkel toegelaten wanneer het gaat om dagelijkse boodschappen voor het huishouden (denk aan de bakker, apotheek, post…), strijkwerk bij een erkende dienstencheque-onderneming of vervoer van personen met een beperkte mobiliteit.

Wat verandert er aan de fiscale aftrekbaarheid?

Het betaalde bedrag in de vorm van dienstencheques geeft recht op een belastingvoordeel tot maximaal 1.470 euro per persoon, per jaar.
Op dit moment is de belastingvermindering 30%. De kost voor de gebruiker is hierdoor 6,30 euro voor de eerste 163 dienstencheques. Dit aantal werd vastgelegd voor het inkomstenjaar 2018 (aanslagjaar 2019).

Vanaf 1 januari 2020 wordt de fiscale aftrekbaarheid van dienstencheques verlaagd van 30% naar 20%. De aankoopprijs van de dienstencheque blijft ongewijzigd, namelijk 9 euro.
Het verschil zit hem in de kost na belastingvermindering. Deze kost gaat voor de gebruiker namelijk van het huidige 6,30 euro naar 7,20 euro, dit voor de eerste 167 dienstencheques (aantal vastgelegd voor inkomstenjaar 2019, aanslagjaar 2020).

Hoeveel dienstencheques kan ik bestellen?

Per kalenderjaar kan de gebruiker 500 dienstencheques bestellen. De eerste 400 aan 9 euro, de overige 100 aan 10 euro per stuk.

Er zijn een aantal situaties waarin deze limiet kan verschillen.
Enkele concrete gevallen op een rijtje:

 

Het kan dus interessant zijn om te berekenen hoeveel dienstencheques er reeds werden besteld om eventueel een laatste fiscaal voordeel te doen dit jaar. De cheques blijven bovendien 1 jaar geldig.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief