• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Waarom moet ik mijn eerste werknemer aanwerven voor eind 2020?

Gepost op 2 oktober 2020 in Algemeen

UPDATE 08/10/2020
De vrijstelling van de werkgeversbijdrage voor de aanwerving voor een eerste werknemer wordt ook na 2020 verlengd. Dat meldt de nieuwe federale regering in haar regeerakkoord.

In de loop van 2021 wordt het stelsel wel geëvalueerd samen met de sociale parteners.
Deze evaluatie kan uiteindelijk wel tot aanpassingen leiden.

Wie zijn eerste werknemer nog voor de mogelijke aanpassingen in 2021 aanneemt, geniet van een vrijstelling van de patronale basisbijdragen voor onbeperkte duur. Op deze manier probeert de overheid zoveel mogelijk zelfstandigen te overtuigen om mensen in dienst te nemen, om zo de werkgelegenheid in ons land te stimuleren.

Wat houdt de maatregel in?

Een onderneming die voor de mogelijke aanpassingen van de wetgeving haar eerste werknemer in dienst neemt kan genieten van een vrijstelling van onbeperkte duur van de patronale basisbijdragen. Dit betekent dat er tijdens de volledige tewerkstellingsperiode van de werknemer geen patronale basisbijdragen (25% van het brutoloon) moeten betaald worden.

De vrijstelling is echter niet gekoppeld aan een concrete werknemer, maar wel aan de eerste aanwerving. Wanneer de werknemer het bedrijf verlaat en vervangen wordt door een andere werknemer, blijft de vrijstelling geldig.

De volgende vijf werknemers leveren ook korting op, maar deze zijn lager en beperkt in tijd.

Voor wie geldt de maatregel?

De maatregel geldt voor alle werknemers die onderworpen zijn aan sociale zekerheid. Er zijn geen specifieke voorwaarden op basis van bijvoorbeeld leeftijd of periode van werkloosheid.

Er zijn wel enkele andere beperkingen:

  1. Werknemers zoals studenten, leerlingen en gelegenheidsmedewerkers worden uitgesloten..
  2. De eerste werknemer mag geen werknemer vervangen die in het voorbije jaar in dezelfde technische bedrijfseenheid werkzaam geweest is. Het moet dus om een volledig nieuw aangeworven werknemer gaan.

Heb ik als werkgever recht op de vrijstelling?

Als de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid de natuurlijke persoon of rechtspersoon als nieuwe werkgever beschouwt, komt deze in aanmerking voor de vrijstelling. Het gaat hierbij om werkgevers die nog nooit een werknemer hebben aangeworven of die dit al een jaar niet deden.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief