- Investeert voortdurend in kennis
- Pro-activiteit
- Een persoonlijke service
- Pragmatisch & Dynamisch
- Uw boekhouding online
Interesse?
Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41
Bureelruimte verhuren aan mijn vennootschap: enkele fiscale aandachtspunten
Gepost op 10 september 2021 in Algemeen
Heel wat bedrijfsleiders gebruiken één of meerdere ruimtes in hun woning voor hun beroep. In dit geval kunnen zij deze ruimtes verhuren aan de vennootschap. De huur die de eigenaar hiervoor ontvangt, wordt fiscaal gunstig belast. Er moet wel rekening gehouden worden met enkele fiscale aandachtspunten.
- Huurinkomsten worden voordeliger belast dan beroepsinkomsten.
- Indien de huur hoger is dan 5/3 van het gerevaloriseerde kadastraal inkomen van de verhuurde ruimtes wordt de huur geherkwalificeerd in een beroepsinkomen
Wat is er zo interessant aan het verhuren van ruimtes aan mijn vennootschap?
Huurinkomsten worden voordeliger belast dan beroepsinkomsten. Het verhuren van beroepsmatig gebruikte ruimtes van (of volledige) onroerende goederen (denk aan bv. een bureelruimte) is dan ook een fiscaal interessante manier om geld uit de vennootschap te halen.
Op een onroerend huurinkomen wordt een kostenforfait van 40% toegepast én er zijn geen sociale bijdragen op verschuldigd.
Interesten van leningen voor de aankoop, het bouwen of verbouwen van vastgoed zijn aftrekbaar van het totale belastbare onroerend inkomen. Hierdoor kan het belastbaar inkomen gereduceerd of zelfs herleid worden naar nul euro.
De vennootschap kan de huur op haar beurt dan weer volledig aftrekken als kost. De huurprijs moet hierbij wel als normaal beschouwd worden en overeen stemmen met een huurprijs die door een derde zou betaald worden.
Herwaarderingscoëfficiënt van kadastrale inkomens
Om te voorkomen dat bedrijfsleiders zichzelf buitensporige huurgelden toekennen (om meer geld uit de vennootschap te halen), werd de herkwalificatie in beroepsinkomen het leven geroepen.
Indien de huur hoger is dan 5/3 van het gerevaloriseerde kadastraal inkomen van de verhuurde ruimtes wordt de huur geherkwalificeerd in een beroepsinkomen. Voor de inkomsten 2021, aanslagjaar 2022 bedraagt het herwaarderingscoëfficiënt 4,63.
Als deze grens wordt overschreden, wordt enkel het gedeelte van de huur dat de grens overschrijdt geherkwalificeerd.
Een concreet voorbeeld:
Jan, een ongehuwde bedrijfsleider, ontvangt elk jaar 12.000 euro voor het gebouw dat hij aan zijn vennootschap verhuurt. Het kadastraal inkomen van het gebouw is 1.500 euro.
Geherwaardeerd kadastraal inkomen = 1.500 euro x 4,63 x 5/3 = 11.575 euro
De huur van 12.000 euro is hoger dan 5/3 van het geherwaardeerd kadastraal inkomen.
Het verschil van de twee bedragen (12.000 euro – 11.575 euro = 425 euro) zal in het geval van Jan dan ook belast worden als beroepsinkomen
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens