• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Kilometervergoeding voor federale ambtenaren gedaald op 1 juli

Kilometervergoeding voor federale ambtenaren gedaald op 1 juli

Gepost op 7 december 2015 in Algemeen

De kilometervergoeding die voor federale ambtenaren geldt, gebruikt men ook als criterium voor de kilometervergoeding die aan werknemers mag worden betaald voor dienstverplaatsingen. Deze vergoeding is sinds 1 juli 2015 licht gedaald.

Vergoeding voor dienstverplaatsingen met eigen wagen

De kilometervergoeding is een vergoeding voor federale ambtenaren die hun eigen wagen gebruiken voor dienstverplaatsingen. De vergoeding die men het komende jaar (tot 30 juni van het volgende jaar) zal toepassen, wordt jaarlijks op 1 juli bekendgemaakt.

Opvallend is dat de vergoeding dit jaar is afgenomen tot 0,3412 euro per kilometer, waar men vorig jaar nog 0,3468 euro per kilometer kreeg. We treden hier niet in detail over de complexe berekening die tot deze daling heeft geleid. Kort samengevat komt het erop neer dat 2 factoren de berekening beïnvloeden: de 'afgevlakte gezondheidsindex' en de evolutie van de gemiddelde maximumdagprijs van benzine en diesel.

Ook voor werknemers

De fiscus staat toe dat dezelfde kilometervergoeding (0,3412 euro per kilometer) ook voor andere belastingplichtigen wordt toegepast, bijvoorbeeld voor werknemers en bedrijfsleiders. De kilometervergoeding is in dat geval eigenlijk een terugbetaling van de kosten eigen aan de werkgever. Hij betaalt enkel de kosten terug die door de werknemer werden voorgeschoten, maar eigenlijk voor zijn rekening zijn.

Dit betekent dan ook dat de kilometervergoeding bij de werknemer niet belastbaar is. De werkgever kan deze kosten dan weer aftrekken.

Wat als je een hogere kilometervergoeding krijgt?

Het is toegestaan een vergoeding te betalen die meer bedraagt dan 0,3412 euro per kilometer. Ook in dat geval is de vergoeding niet belastbaar bij de ontvanger. Hieraan is wel één belangrijke voorwaarde verbonden: de belastingplichtige zal moeten bewijzen dat de vergoeding gelijk is aan de werkelijke kosten. Dat betekent dat u het best documenten als facturen, bonnetjes, etc., goed bijhoudt. Wie het 'forfait' van de federale ambtenaren gebruikt, is niet verplicht om deze bewijsstukken bij te houden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief