• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Boekhouder Gent en Oudenaarde: fiscaal advies telewerken

Fiscaal advies telewerk: vergoeding tot 160 euro per maand

Gepost op 7 juli 2016 in Fiscaliteit

De overheid wil telewerk aanmoedigen door de voordelen die een werknemer ervoor krijgt gunstiger te behandelen. Tot op heden werden de vergoedingen door RSZ en fiscus echter op een verschillende manier behandeld. De rulingcommissie volgt nu de voordeligere aanpak van de RSZ. Welk fiscaal advies hebben ze voor ons in petto?

Wat is telewerk?

Telewerk is het werk dat men normaal uitoefent op de werkvloer van de werkgever, maar dat dankzij de moderne informatietechnologie regelmatig of occasioneel kan worden verricht bij de werknemer thuis of op een andere plaats buiten de werkplaats.

Het gaat enkel om het werk dat wordt verzet tijdens de normale werkuren. Een werknemer die na de uren van thuis uit verder werkt (om een project af te werken), doet niet aan telewerk. Ook mobiele werknemers waarvan het mobiel karakter samenhangt met de inhoud van de job, doen geen telewerk als ze niet op kantoor zijn.

Werk dat wordt uitgevoerd op een andere locatie van de werkgever, of dat men uitoefent bij een leverancier, een klant of op een werf is geen telewerk.

Tot op heden: 40 euro per maand

De fiscus aanvaardde tot nu toe dat de werkgever aan de werknemer een vergoeding voor telewerk betaalde om de kosten te dekken die de werknemer moet maken om zijn job via telewerk te kunnen uitoefenen, zoals het gebruik van een privé-computer en een internetaansluiting. Deze vergoeding is 40 euro per maand. Deze som wordt gezien als een terugbetaling van de eigen kosten van de werkgever. Dit betekent dat ze niet worden belast bij de werknemer.

Extra vergoeding

De rulingcommissie geeft nu volgend fiscaal advies. Ze hebben namelijk recent geoordeeld dat een vergoeding van 120 euro per maand voor thuiswerk als redelijk kan worden beschouwd voor voltijdse werknemers. Het gaat om een extra vergoeding. Terwijl de hierboven genoemde 40 euro de kosten van een privé-computer en Internet moet dekken, kan men de vergoeding van 120 euro gebruiken om de andere kosten te compenseren die gepaard gaan met thuiswerken, zoals verwarming, elektriciteit, verzekering, onroerende voorheffing, afschrijvingen, telefonie en klein bureaumateriaal.

Wie gebruik maakt van een pc van het werk en daarom niet kan profiteren van de vergoeding van 40 euro, zou dus de 120 euro belastingvrij kunnen krijgen.
Ook de RSZ staat toe dat beide vergoedingen worden gecombineerd.

Voorwaarden

Om de vergoeding van 120 euro te kunnen ontvangen, moet de werknemer structureel en op regelmatige basis een gedeelte van zijn arbeidstijd van thuis uit werken. Bovendien wordt er een maximum van 2 dagen thuiswerk per week opgelegd, oftewel een vergoeding van 15 euro per thuiswerkdag.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp of ander fiscaal advies, dan kunt u ons altijd vrijblijvend contacteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief