• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Aangifte inkomstenbelasting: huwelijkscontract met scheiding van goederen bij eenmanszaak

Gepost op 21 september 2016 in Fiscaliteit

Bent u gehuwd zonder huwelijkscontract, dan geldt automatisch het wettelijk stelsel op de huwelijksvermogens. Dit betekent dat er naast de 2 eigen vermogens van de echtgenoten ook een gemeenschappelijk vermogen is dat bestaat uit alle inkomsten van de echtgenoten, zowel inkomsten uit eigen goederen als beroepsinkomsten. Bent u een eenmanszaak, dan staat u tegenover de schuldeisers van uw zaak borg met uw gehele privévermogen, dus ook met het gemeenschappelijke huwelijksvermogen. Om dit te vermijden kunt u bij de notaris een huwelijkscontract met scheiding van goederen laten opmaken. Daardoor wordt het inkomen van uw partner gevrijwaard. Ook de aangifte van uw inkomstenbelasting zal er dan enigszins anders uitzien.

Bent u gehuwd met scheiding van goederen, dan kunnen schuldeisers van uw zaak enkel aan uw eigen inkomsten en goederen raken wanneer u schulden maakt in het kader van uw activiteit als zelfstandige. Dit stelsel zorgt er dus voor dat u en uw partner financieel volledig onafhankelijk zijn van elkaar: het inkomen, eigen aankopen, het geld op de bank, wagen op naam, etc., blijven eigen bezit. De goederen die jullie samen bezitten, zijn ‘onverdeeld’. Goederen waarvan onduidelijk is van wie ze zijn, komen voor de helft toe aan beiden. Hou hier zeker rekening mee bij de aangifte van uw inkomstenbelasting.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp of heeft u hulp nodig bij de aangifte van uw inkomstenbelasting, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief