• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Kunnen de cateringkosten bij recepties fiscaal afgetrokken worden?

Gepost op 22 augustus 2018 in Fiscaliteit

Kosten gekoppeld aan recepties, opendeurdagen en andere evenementen leiden reeds jarenlang tot discussie met de fiscale administratie. Steevast wordt dit type uitgave gekwalificeerd als zijnde een kost van onthaal, waardoor deze slechts voor 50% fiscaal kunnen worden afgetrokken. De minister van Financiën heeft hieromtrent recent een duidelijk standpunt ingenomen en aanvaardt de aftrekbaarheid voor 100% als publiciteitskost.

De belastingplichtige zal steeds van mening zijn, dat de gemaakte cateringkosten bij recepties of opendeurdagen als doel hadden bepaalde diensten of producten in de spotlight te plaatsen, waardoor deze evenementen uiteindelijk zullen leiden tot een toename van de verkoop. Indien we deze cateringkosten kunnen catalogeren als reclamekost zouden deze integraal aftrekbaar worden als beroepskost. Helaas is het net die kwalificatie die niet gevolgd werd door de fiscale administratie, die dan ook bij fiscale controle bestendig 50% van de kost zou verwerpen.

Belangrijk element in dit verhaal is dat de btw-administratie enkele jaren terug reeds had toegegeven voortaan de btw-aftrek voor 100% toe te laten op kosten van catering gekoppeld aan publicitaire evenementen. Deze gewijzigde visie van de btw-administratie bezorgde de belastingplichtige uiteraard wat extra slagkracht in zijn betoog bij discussie omtrent de fiscale aftrekbaarheid, maar helaas bleef de onduidelijkheid.

Gelukkig heeft de minister van Financiën, (hopelijk voor eens en voor altijd), recentelijk (Parl. Vr. nr. 23784 d.d. 14 maart 2018 , CRIV 54 COM 544, p. 7-8) bevestigd dat op fiscaal vlak de kosten van catering bij publicitaire evenementen eveneens volledig aftrekbaar mogen worden verwerkt, zodat de behandeling op fiscaal & btw-vlak geharmoniseerd werd.

De bewijslast hiervoor ligt bij de belastingplichtige: deze moet kunnen aantonen dat het wel degelijk om een publicitair evenement gaat waar zijn producten en/of diensten worden voorgesteld en gepromoot. U kan dus best een dossier bijhouden, bestaande uit brochures, affiches, gedetailleerde facturen van de traiteur/drankleverancier, klantenbestellingen die opgemaakt zijn op de dag van het evenement of kort daarna, en zo meer.

Boekhoudkantoor Certifisc adviseert starters, ondernemers en zelfstandigen. Neem vrijblijvend contact op. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief