• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Hoeveel zal mijn pensioen als zelfstandige bedragen?

Gepost op 9 november 2018 in Algemeen

Als zelfstandige heb je recht op een rustpensioen op basis van de sociale bijdragen die je betaalde tijdens je loopbaan. Het pensioen van een zelfstandige wordt berekend op basis van verschillende factoren: je loopbaan, je beroepsinkomen waarop je sociale bijdrage werd berekend en je gezinssituatie. Je ontvangt een proportioneel of een minimumpensioen, afhankelijk van welke vorm voor jou het voordeligst is.

  • Het proportioneel pensioen wordt berekend op basis van je effectief verdiende inkomen
  • Het volledig gewaarborgd minimumpensioen voor zelfstandigen die een loopbaan hebben van 45 jaar bedraagt momenteel 1.245,23 euro voor alleenstaanden en 1.556,05 euro voor gehuwden
  • De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar

Wat is het proportioneel pensioen?

Een proportioneel pensioen wordt berekend op basis van je effectief verdiende inkomen door per gewerkt jaar een opbrengst te berekenen. De opbrengst van één kwartaal als zelfstandige is gelijk aan:

Het netto inkomen waarop je sociale bijdrage berekend werd  x een coëfficiënt die de index weergeeft x 0,25/45 x 60 % (pensioen als alleenstaande) of x 75 % (gezinspensioen)

Indien je bij pensionering ongehuwd of samenwonend bent, krijg je een pensioen als alleenstaande. Indien je gehuwd bent en je partner geen pensioen heeft, heb je recht op een gezinspensioen.

Wat is het minimumpensioen?

Indien het bedrag berekend op basis van het proportioneel pensioen lager ligt dan de minimumgrens en je een loopbaan hebt van minstens 30 jaar, wordt je pensioen verhoogd tot het minimumpensioen in verhouding tot het aantal door jou gewerkte jaren.  Een volledig pensioen wordt bereikt als je een loopbaan hebt van 45 jaar.

Het volledig gewaarborgd minimumpensioen bedraagt (in 2018) 1.245,23 euro voor alleenstaanden en 1.556,05 euro voor gehuwden (gezinspensioen).
Indien je minder dan 45 jaar hebt gewerkt, zal het minimumpensioen vermenigvuldigd worden met het aantal gewerkte jaren en gedeeld worden door 45 (de volledige loopbaan).

Heb je bijvoorbeeld 40 jaar gewerkt en ben je alleenstaande, zal je een pensioen ontvangen van 1.106,87 euro: (1.245,23 euro x 40)/45.

 

Het pensioen dat je als zelfstandige ontvangt, is echter vaak niet voldoende om je huidige levensstandaard te handhaven. Lees de blog ‘Hoe bouw ik optimaal aan mijn pensioen als zelfstandige?’ om meer te weten te komen omtrent de verschillende oplossingen die je helpen een hoger pensioen op te bouwen.

Wanneer kan ik als zelfstandige met pensioen?

De wettelijke pensioenleeftijd is sinds 2009 vastgesteld op 65 jaar, zowel voor mannen als voor vrouwen. Vanaf deze leeftijd kan je dus aanspraak maken op een rustpensioen. Dit betekent uiteraard niet dat je verplicht op pensioen moet.
In de toekomst wordt de pensioenleeftijd opgetrokken tot 66 jaar vanaf februari 2025 en tot 67 vanaf februari 2030.

Indien je beschikt over voldoende gewerkte jaren (min. 41 jaar indien je pensioen ten laatste ingaat op 1 januari 2018; min. 42 jaar indien je pensioen ten vroegste ingaat op 1 februari 2019), kan je met vervroegd pensioen gaan.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief