• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE - Tijdelijke werkloosheid ten gevolge van het coronavirus

Gepost op 17 maart 2020 in Algemeen

Werkgevers die hun werknemers tijdelijk niet kunnen tewerkstellen ten gevolge van het coronavirus kunnen een regeling invoeren van tijdelijke werkloosheid. Hierdoor kunnen de werknemers genieten van een verhoogde RVA-uitkering tot 31 augustus 2020.

Wat is de aanvraagprocedure voor tijdelijke werkloosheid?

Er werd door de federale regering op 20 maart 2020 beslist dat alle tijdelijke werkloosheid ten gevolge van het coronavirus kan beschouwd worden als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
Omwille van het grote aantal aanvragen werd de aanvraagprocedure tevens sterk vereenvoudigd, dit voor de periode van tijdelijke werkloosheid van 13 maart tot 31 augustus 2020.

De werkgever dient de aanvraag niet meer uitgebreid te verantwoorden, maar enkel COVID-19 als reden opgeven. Alle aanvragen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht zullen automatisch worden aanvaard.

Hoeveel bedraagt de uitkering bij een tijdelijke werkloosheid?

Normaliter ontvangt de werknemer 65% van het gemiddeld plafonneerd loon (geplafonneerd op 2.754,76 euro per maand). Tot 30 juni 2020 wordt het bedrag van de RVA-uitkering echter verhoogd tot 70% van het gemiddeld geplafonneerd loon indien de reden van overmacht het coronavirus is.
Op deze uitkering wordt 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Bovendien zal de RVA een complement van +/- 150 euro per maand (5,63 euro per dag) betalen bovenop de werkloosheidsuitkering en worden de dagen van tijdelijke werkloosheid gelijkgesteld met arbeidsdagen voor de jaarlijkse vakantie.

Een zelfstandige in bijberoep kan zijn activiteiten verder blijven uitoefenen en deze cumuleren met de uitkering tijdelijke werkloosheid.

Meer informatie omtrent de tijdelijke werkloosheid kan je terugvinden in het document 'FAQ tijdelijke werkloosheid corona' van de RVA.

Heeft u verdere vragen omtrent dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief