• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE - Heb ik recht op een hinderpremie als ik mijn zaak verplicht moet sluiten omwille van het coronavirus? (Vlaanderen)

Gepost op 17 maart 2020 in Algemeen

UPDATE! Ondernemingen die omwille van de coronamaatregelen vanaf maart hun zaak moesten sluiten hadden recht op een hinderpremie. Op heden kan deze premie niet meer worden aangevraagd.
Ondernemingen die sinds de start van de coronacrisis nog steeds verplicht gesloten zijn, zoals discotheken, ontvangen wel nog steeds de sluitingspremie van 160 euro per dag.

Wie moet zijn zaak sluiten?

Sinds 18 maart moeten niet alleen horecazaken hun deuren sluiten, maar zijn alle winkels volledig gesloten, met uitzondering van:

 • Voedingswinkels, inclusief nachtwinkels (tot 22u)
 • Winkels die hoofdzakelijk dierenvoeding verkopen
 • Apotheek
 • Krantenwinkels
 • Benzinestations

Tijdens de minsterraad van dinsdag 24 maart is beslist dat ook kappers hun deuren dienen te sluiten. Zij konden tot nog toe open blijven als ze in hun zaak maar één klant per keer zouden ontvangen, op afspraak, en met maximaal respect voor regels over social distancing. Deze uitzondering zal vanaf  24 maart middernacht, niet meer gelden.

Frituren kunnen openblijven maar enkel voor afhaal en levering. Er kan dus niet meer ter plaatse worden gegeten of gedronken.

Op voorwaarde dat horeca-zaken de social distancing kunnen respecteren, mogen zij wel maaltijden leveren aan huis of aanbieden via een afhaalservice.
Lees meer: Wat met het btw-tarief en het gebruik van de witte kassa als ik als horeca-uitbater tijdelijk overschakel naar een afhaalservice?

Wie heeft recht op de hinderpremie?

Alle ondernemingen, winkels en horecazaken, met een fysieke inrichting in Vlaanderen, die volledig moeten sluiten, kunnen genieten van de eenmalige hinderpremie van 4000 euro. Als ze na 21 dagen hun zaak nog steeds gesloten dienen te houden, krijgen ze een bijkomende vergoeding van 160 euro per dag.

Twijfel je of jouw onderneming dient te sluiten?
Raadpleeg Overzichtgedwongensluitingen.pdf 
Twijfel je of je recht hebt op de hinderpremie?
Raadpleeg het schematisch overzicht: Rechtophinderpremie.pdf

Horecazaken kunnen aanspraak maken op de hinderpremie ongeacht of zij overschakelen op afhaal of niet.
Ook het verder promoten van webshops heeft geen invloed op de toekenning van de premie wanneer er een fysieke locatie aanwezig is.

Ondernemers die minstens 1 voltijds en volwaardig inkomen hebben, komen in aanmerking voor de premie. Dit geldt ook voor ambulante activiteiten (bv. marktkramers) die getroffen worden door het sluiten van de openbare markten.

Zelfstandigen in bijberoep hebben tevens recht op de premie mits zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Wanneer moet ik de corona hinderpremie aanvragen?

De aanvraag moet ten laatste op 30 juni 2020 online worden ingediend bij Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) via deze link.

Volgende informatie moet je bij de hand hebben:

 • Je e-id én je e-id pincode (of een andere digitale sleutel)
 • Een actief Belgisch rekeningnummer van je onderneming waarop de premie kan betaald worden (in IBAN-formaat, dus bestaande uit 16 tekens beginnend met BE, gevolgd door 2 cijfers en daarna de 12 cijfers van je rekeningnummer)
 • Je gewone openingsdagen, zoals van toepassing voor de coronavirusmaatregelen
 • Je rechtsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak, BV, NV, ….)
 • Voor eenmanszaken en zelfstandigen: weten welk zelfstandigheidsstatuut je hebt : hoofdberoep of bijberoep? In geval van bijberoep:  betaal je sociale bijdragen zoals een hoofdberoep?
 • Heb je meerdere vestigingen? Selecteer zeker de juiste vestiging waarvoor je de premie aanvraagt.

Kan ik meerdere hinderpremies ontvangen indien ik meerdere vestigingen heb?

De premie wordt toegekend per vestiging voor zover in de bijkomende vestigingen minstens één voltijds personeelslid tewerkgesteld is. Het aantal premies wordt beperkt tot maximaal vijf per onderneming.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief