• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE - Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen (AFGELOPEN)

Gepost op 27 mei 2020 in Algemeen

UPDATE: Vanaf 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 kunnen zelfstandigen beroep doen op de 4de pijler van het nieuw crisis-overbruggingsrecht: kinderopvang.

Voor de maanden mei tot en met september voorziet de overheid een tijdelijke ouderschapsuitkering voor zelfstandigen, die hun activiteit gedeeltelijk moeten onderbreken om de zorg voor hun kind(eren) op zich te nemen.

Voor wie?

Het corona-ouderschapsverlof kan aangevraagd worden door ouders die zorgen voor één of meerdere kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Indien het gaat om een kind met een beperking, dan geldt een leeftijdsgrens van 21 jaar of in sommige gevallen zelfs geen leeftijdsbeperking.

Zelfstandigen die in aanmerking komen voor het ouderschapsverlof:

  1. Zelfstandigen in hoofdberoep, meewerkend partner of student zelfstandige
  2. Zelfstandigen in bijberoep en zelfstandigen actief na de wettelijke pensioenleeftijd, op voorwaarde dat het bedrag van hun wettelijk verschuldigde voorlopige bijdragen gelijk is aan de bijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep

Hoeveel bedraagt de uitkering?

De zelfstandige ouder ontvangt een uitkering van 532,24 euro of 875 euro in een eenoudergezin.
Indien beide ouders zelfstandig zijn, komen ze allebei in aanmerking voor het tijdelijke ouderschapsverlof.

Voor de maanden juli, augustus en september zal een ouder van een gehandicapt kind of een alleenstaande ouder een hogere uitkering ontvangen. De uitkering voor de zelfstandige die verlof neemt voor de opvoeding van een gehandicapt kind bedraagt dan 638,69 euro. Een alleenstaande zelfstandige krijgt een uitkering van 1.050 euro.

Maar opgepast! De uitkering kan niet gecombineerd worden met een ander vervangingsinkomen uit het stelsel voor zelfstandigen, zoals het overbruggingsrecht, een arbeidsongeschiktheidsuitkering, een invaliditeitsuitkering, een moederschapsuitkering, vaderschapsverlof,…. Werd er bijvoorbeeld ook een uitkering overbruggingsrecht aangevraagd voor de maand mei, dan is het beter om de ouderschapsuitkering te laten vallen.

De uitkering kan wel gecombineerd worden met een vervangingsinkomen uit een ander stelsel dan dat van zelfstandigen, bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering als werknemer of een ouderschapsverlof als werknemer.

Er is geen vereiste van vermindering van loon voor bedrijfsleiders. De bezoldiging mag dus behouden blijven. Een verklaring van de vermindering van activiteit voor minstens 1 kalendermaand omwille van de zorg voor kinderen ten gevolge van corona volstaat.

Hoe kan ik het corona-ouderschapsverlof aanvragen?

De aanvraag moet ingediend worden bij het sociaal verzekeringsfonds via brief, e-mail of de website (afhankelijk van welk sociaal verzekeringsfonds).

De aanvraag moet volgende elementen bevatten:

  • Begin- en einddatum van de gedeeltelijke onderbreking
  • De naam van het kind voor wie wordt gezorgd en de band met de aanvrager
  • Een verklaring op eer die aangeeft dat de zelfstandige activiteit wordt beïnvloed door deze zorg

De aanvraagtermijn voor de maanden mei en juni is intussen verstreken. De aanvraag voor de maanden juli, augustus en september kan tot en met 31 december 2020.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief