• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Kan ik nog onbelast bijklussen vanaf 1 januari 2021?

Gepost op 12 juni 2020 in Algemeen

Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling inzake het onbelast bijklussen vernietigd omdat de regeling volgens het Hof strijdig is met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Voor prestaties geleverd tot eind 2020 geldt de regeling wel nog. Pas vanaf 1 januari 2021 kan er niet langer onbelast worden bijgeklust, tenzij tegen dan een alternatieve regeling werd voorzien.

Wat hield de regeling inzake het onbelast bijklussen is?

Sinds 15 juli 2018 kan iedereen die werkt of gepensioneerd is op basis van deze regeling tot 6.340 euro (voor aanslagjaar 2021) per jaar bijverdienen, vrij van sociale bijdragen en belastingen. Het moet hierbij gaan om verenigingswerk, occasionele diensten bij medeburgers of diensten verleend via erkende deelplatformen.

Lees meer: Hoe word ik belast als ik bijklus via een deeleconomieplatform?

Waarom werd de regeling vernietigd?

Verschillende beroepsorganisaties en vakbonden hebben begin 2019 enkele verzoekschriften ingediend, naar aanleiding waarvan het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de regeling op verschillende punten strijdig is met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie.

De regeling zorgt er namelijk voor dat er een verschillende behandeling is op vlak van de arbeidswetgeving, sociale zekerheid en fiscaliteit naargelang eenzelfde activiteit wordt uitgevoerd in het kader van het onbelast bijverdienen, dan wel als werknemer of zelfstandige.

Volgens het Grondwettelijk Hof is het vermijden van zwartwerk geen afdoende verantwoording voor de verschillende behandeling en is er sprake is van ongeoorloofde discriminatie. De wetgeving rond onbelast bijverdienen wordt dan ook vernietigd.

Wat houdt de overgangsregeling in?

Het Hof wil niet dat de vernietiging van de wet nadelige gevolgen heeft voor de personen die gebruik hebben gemaakt van de regeling inzake het belastingvrij bijklussen. Daarom worden de gevolgen van de vernietigde bepalingen behouden voor de prestaties geleverd tot en met 31 december 2020. Tot die datum kunnen dus nog prestaties worden geleverd onder het huidige systeem van onbelast bijverdienen.

Wat zijn de gevolgen vanaf 1 januari 2021?

Wellicht zal er tegen eind 2020 een alternatieve regeling worden vooropgesteld. Zo niet, verdwijnt de regeling inzake het onbelast bijklussen uit de rechtsorde vanaf 1 januari 2021.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief