• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Wat zijn de fiscale gevolgen van de afschaffing van het duolegaat?

Gepost op 4 december 2020 in Fiscaliteit

Een veelgebruikte techniek om goedkoper te schenken aan vrienden en verre familieleden is het zogenaamde duolegaat. Door de wijzigingen van de Vlaamse Regering die vanaf 1 juli 2021 intreden, zal deze techniek echter geen fiscaal voordeel meer opleveren. In ruil wordt de vriendenerfenis ingevoerd, hierbij kan een deel van de erfenis nagelaten worden aan verre familie en vrienden tegen het lage tarief van 3%.

  • Bij een duolegaat wordt naast familieleden of vrienden ook een liefdadigheidsinstelling opgenomen in het testament.
  • Vanaf 1 juli 2021 brengt het duo-legaat geen fiscaal voordeel meer op. In ruil wordt de “vriendenerfenis” ingevoerd.
  • De nieuwe regeling geldt voor alle overlijdens vanaf 1 juli 2021. Testamenten waarin een duo-legaat werd opgenomen, zullen dus enkel een fiscaal voordeel opleveren indien de persoon in kwestie vóór 1 juli 2021 komt te overlijden.

Wat is het huidige “duolegaat”?

De naam zegt het zelf: er is niet één legaat, maar twee. Hierbij wordt naast het verre familielid of de vriend ook een liefdadigheidsinstelling opgenomen in het testament. Dat betekent dat het goede doel ook een deel van de erfenis zal ontvangen, op voorwaarde dat zij ook alle erfbelasting (de successierechten) betalen. Gelet op het gunstig tarief van 8,5 % die momenteel geldt voor liefdadigheidsinstellingen, zal de vriend of het familielid uiteindelijk toch meer overhouden dan indien de liefdadigheidsinstelling niet werd opgenomen als legataris.

Vanaf 1 juli 2021: andere methode

De techniek van het duolegaat zal ook na 1 juli 2021 mogelijk blijven, maar vanaf dan zal het echter geen fiscaal voordeel meer opleveren. Wie vanaf dan een vriend of ver familielid iets wilt nalaten, kan gebruik maken van de nieuwe vriendenerfenis. Hierdoor zal deze slechts een erfbelasting van 3% betalen, maar enkel op de eerste schijf van 15.000 euro. Op die manier kan de ontvanger dus maximaal 3.300 euro besparen. Alles boven 15.000 euro wordt aan de normale erfbelasting onderworpen die nog tot 55% kan oplopen.

Om te vermijden dat goede doelen op droog zaad zouden komen te zitten na deze wijziging, heeft de Vlaamse Regering beslist om de erfbelasting voor goede doelen naar 0% te brengen. Ook de schenkbelasting aan goede doelen verdwijnt.

Wat met reeds opgestelde duolegaten?

De nieuwe regeling geldt voor alle overlijdens vanaf 1 juli 2021. Indien er reeds een testament werd opgemaakt waarin een duolegaat is opgenomen, zal deze dus enkel een fiscaal voordeel opleveren indien de persoon in kwestie vóór 1 juli 2021 komt te overlijden. Bij overlijdens na deze datum zal het duolegaat geen voordeel opleveren en zal de begunstigde vriend of ver familielid toch de volle pot moeten betalen.

Indien er dus reeds een duolegaat werd opgesteld met de bedoeling om een vriend of ver familielid voordelig te laten erven, dan behoud je dit best tot 30 juni 2021. Vanaf 1 juli 2021 wordt het testament dan best aangepast en een vriendenerfenis opgesteld ter vervanging van het duolegaat.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief