• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

6% btw op afbraak en heropbouw woning in België: de nieuwe wetgeving vanaf 2021

Gepost op 11 december 2020 in Algemeen

Vandaag is het btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van privéwoningen enkel van toepassing in 32 bij koninklijk besluit vastgelegde centrumsteden. Op andere plaatsen in België geldt 21% btw. Vanaf 2021 wordt het gunstig btw-tarief uitgebreid naar heel het Belgische grondgebied, maar er zijn enkele voorwaarden.

 • De uitbreiding van het gunstig btw-tarief van 6% naar het volledige Belgische grondgebied geldt van 1 januari 2021 tot 31 december 2022.
 • Het moet gaan over een woning die gedurende minimaal 5 jaar zal dienen als de enige en eigen woning van de eigenaar met een maximale oppervlakte van 200m² of een woning die voor een periode van 15 jaar ter beschikking wordt gesteld aan een sociaal verhuurkantoor
 • Er worden ook bepaald werkzaamheden uitgesloten zoals tuinaanleg, het aanleggen van zwembaden, sauna’s tennisterreinen of het reinigen van de woning.

Wanneer is de nieuwe wetgeving van toepassing?

De uitbreiding zal geldig zijn gedurende twee jaar, van 1 januari 2021 tot 31 december 2022.

In 2020 opgestarte bouwprojecten kunnen ook van het lagere tarief genieten, indien een verklaring wordt ingediend voor 31 maart 2021. Het moet in dat geval wel gaan om btw die opeisbaar is geworden na 01 januari 2021. De bouwheer moet voor de btw opeisbaar wordt een verklaring indienen bij de bevoegde btw-administratie.

Welke woningen komen in aanmerking?

Gebouwen gelegen in één van de 32 centrumsteden behouden het verlaagd btw-tarief van 6%. Bovenop deze regeling voorziet de regering Decroo ook een tijdelijk btw-tarief van 6% in de rest van het Belgische grondgebied in volgende gevallen:

 1. Afbraak en heropbouw van de enige en eigen woning op het Belgisch grondgebied (afwijkend van de 32 vastgelegde centrumsteden). De woning moet dus als domicilie-adres dienen en de eigenaar moet er minstens vijf jaar na de werken blijven wonen. De maximale oppervlakte mag 200 m² bedragen bij een huis en maximaal 100 m² bij een appartement.
 2. Afbraak en heropbouw op het Belgisch grondgebied van een woning bestemd voor de verhuur aan een sociaal verhuurkantoor of voor de verhuur in het kader van een aan een sociaal verhuurkantoor toegekend beheersmandaat. De woning moet hierbij voor minimaal 15 jaar ter beschikking worden gesteld aan een sociaal verhuurkantoorr.
 3. De verkoop van of de vestiging, overdracht of wederoverdracht van een zakelijk recht op het Belgische grondgebied na afbraak heropgebouwde woning. Waarbij de koper de woning zelf zal gebruiken als zijn enige en eigen woning of zal verhuren aan een sociaal verhuurkantoor of in het kader van een aan zo’n verhuurkantoor toegekend beheersmandaat

Wat komt niet in aanmerking voor de tijdelijke btw-verlaging?

De btw-verlaging geldt enkel voor de afbraak- en opbouwwerken zelf. Op het werk van de architect, ingenieur of veiligheidscoördinator wordt dus wel nog steeds 21% btw gerekend.

Volgende werkzaamheden worden uitgesloten van de btw-verlaging:

 • werken in onroerende staat en andere onroerende handelingen die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning, zoals bebouwingswerkzaamheden, tuinaanleg en oprichten van afsluitingen
 • werken in onroerende staat en andere onroerende handelingen die tot voorwerp hebben de bestanddelen of een gedeelte van de bestanddelen van zwembaden, sauna's, midgetgolfbanen, tennisterreinen en dergelijke installaties
 • gehele of gedeeltelijke reiniging van een woning

 

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief