• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

ERFonline: erfenisaangifte op maat

Gepost op 8 april 2022 in Algemeen

Als iemand erft, moet er een aangifte van nalatenschap worden ingediend. Dit is helaas niet altijd even eenvoudig, daarom heeft de Vlaamse Belastingdienst ERFonline in het leven geroepen. ERFonline is een digitaal platform dat het indienen van een aangifte van nalatenschap een stuk gemakkelijker maakt voor de erfgenamen. Zo past het bijvoorbeeld de aangifte automatisch aan, aan de complexiteit van de erfenis.

 • Door de nieuwe online module ERFonline wordt een gepersonaliseerde aangifte gegenereerd voor de erfgenamen.
 • De erfgenamen worden in ERFonline stap voor stap begeleid bij het indienen van de aangifte.
 • Het zorgt voor een efficiëntere verwerking van de aangifte, waarbij de privacy van alle betrokkenen gegarandeerd wordt.
 • Er hangen tal van voordelen vast aan deze nieuwe online module.

Aangifte op maat

Het grootste voordeel van deze nieuwe online module ten opzichte van de papieren versie, is dat het de aangifte een stuk eenvoudiger maakt. Een eenvoudige erfenis zal automatisch resulteren in een eenvoudige aangifte van nalatenschap. Dit zorgt ervoor dat de erfgenamen zich het hoofd niet hoeven te breken over het feit dat een bepaalde sectie van het aangifteformulier al dan niet dient ingevuld te worden.

Als de overleden persoon bijvoorbeeld niet gehuwd was, zullen de secties die betrekking hebben op de gegevens van het huwelijkscontract en/of gemeenschappelijk vermogen niet aanwezig zijn in de in te vullen aangifte.

De aangifte wordt gegenereerd door de aangevers van de aangifte van nalatenschap negen doelgerichte vragen over het vermogen van de overleden persoon te laten beantwoorden. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen zal ERFonline een gepersonaliseerde aangifte opstellen, waarin enkel de relevante onderdelen worden weergegeven.

Stapsgewijze begeleiding

Door middel van handige widgets worden de erfgenamen ondersteund bij het invullen van de aangifte. Zo worden bijvoorbeeld veel gebruikte juridische termen duidelijk uitgelegd en werd er een antwoord geformuleerd op veel voorkomende vragen bij het invullen/indienen van de aangifte.

ERFonline werkt met een functie die de verplicht in te vullen velden markeert, wat het vergeten van bepaalde informatie in de aangifte meteen beperkt.

Door de nieuwe online module worden de gegevens automatisch verwerkt binnen de Vlaamse Belastingdienst, het risico op invoerfouten wordt hierdoor gereduceerd. Het verwerkingsproces van de aangifte zal dan ook veel efficiënter verlopen.

Als de nalatenschap toch te complex blijkt, wordt aangeraden om alsnog contact op te nemen met een specialist ter zake zoals een notaris.

Hoe zit het met mijn privacy?

Om de privacy van de betrokken personen te garanderen, zijn er vooraf geen persoons- of vermogensgegevens van zowel overledene als aangevers ingevuld in het aangifteformulier.

Waar kan ik ERFonline terugvinden?

ERFonline is heel gemakkelijk terug te vinden via de website www.vlaanderen.be/erfonline. Een andere mogelijkheid is via de knop “Mijn dossier” in het digitaal loket van de Vlaamse Belastingdienst. Daar dient u zich eerst aan te melden, waarna u via de knop “online aangifte toevoegen” in de online module van ERFonline terecht komt.

Wie toch liever de aangifte van nalatenschap op papier invult, kan dit nog steeds. De aangifte kan ingediend worden door de nodige documenten te versturen per post of door een PDF-bestand op te laden in “Mijn dossier” in het digitaal loket van de Vlaamse Belastingdienst.

Wat zijn de voordelen van ERFonline?

 • ERFonline genereert een op maat gemaakte aangifte in functie van de situatie van de overleden persoon.
 • De aangevers krijgen een stapsgewijze begeleiding bij het invullen/indienen van de aangifte.
 • Het risico om informatie te vergeten aangeven, alsook het maken van fouten wordt sterk verminderd.
 • De nieuwe online module zorgt voor een veel efficiëntere verwerking van de aangifte bij de Vlaamse Belastingdienst.

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief