• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Geen investeringsaftrek voor laadpaal bij bedrijfsleider

Gepost op 16 september 2022 in Algemeen

In het huidige fiscale landschap wordt het plaatsen van een laadpaal aangemoedigd door de mogelijkheid de investeringsaftrek toe te passen. Echter moet er hierbij een belangrijke kanttekening worden gemaakt wanneer de onderneming op hetzelfde adres gevestigd is als dat van de bedrijfsleider.

  • De toepassing van de investeringsaftrek is aan bepaalde voorwaarden onderworpen.
  • Laadpalen kunnen aan het bedrijfsgebouw worden geplaatst tot gebruik van het personeel of de klanten.
  • Vaak woont de bedrijfsleider op hetzelfde adres als dat van zijn onderneming.

Toepassing van de investeringsaftrek

De installatie van een laadpaal is een investering waarop de investeringsaftrek kan toegepast worden. Dit betekent dat bovenop de afschrijvingen op de investering, KMO’s en zelfstandige ondernemers (en vrij beroepers) de investeringsaftrek kunnen toepassen.

Deze bedraagt standaard 8% maar tot eind 2022 werd dit verhoogd tot 25% voor investeringen verkregen of tot stand gebracht tot 31 december 2022. Een belangrijke voorwaarde voor de toepassing van de aftrek is dat het gebruik niet mag worden afgestaan aan een derde. Hierdoor moet vermeden worden dat een KMO de laadinfrastructuur aankoopt met toepassing van de investeringsaftrek en vervolgens het gebruik ervan overdraagt (vb. verhuur of leasing) aan een belastingplichtige die niet onder het toepassingsgebied van de investeringsaftrek valt (zoals een grote onderneming).

Bedrijfsgebouw en laadpaal

Laadpalen worden meestal aan het bedrijfsgebouw geplaatst met het oog op het gebruik ervan door personeel of klanten. In beide gevallen kan de investeringsaftrek worden toegepast aangezien het laden van een eigen, een bedrijfswagen of wagens van klanten niet wordt gezien als de overdracht van het gebruik van de investering.

Woning bedrijfsleider en laadpaal

In een recente parlementaire vraag werd de minister gevraagd naar de toepassing van de investeringsaftrek wanneer de maatschappelijke zetel van de onderneming op hetzelfde adres als dat van de bedrijfsleider gevestigd is. De vraag betrof drie situaties waarin ook een elektrische wagen ter beschikking wordt gesteld aan de bedrijfsleider voor zowel privé- als beroepsdoeleinden:

  • De vennootschap plaatst een laadpaal bij de bedrijfsleider aan de buitengevel van zijn eigendom. De bedrijfsleider woont er en de kantoren zijn er ook gevestigd. Dit is ook de enige en werkelijke bedrijfszetel van de vennootschap.
  • De vennootschap plaatst een laadpaal in de privéwoning van de bedrijfsleider. Dit is ook de enige en werkelijke bedrijfszetel van de vennootschap.
  • Een managementvennootschap plaatst een laadpaal in de privéwoning van de bedrijfsleider waar ook het bureel van de managementvennootschap gevestigd is.

In deze drie gevallen is de minister van oordeel dat het recht van gebruik wordt overgedragen aan een belastingplichtige die niet voldoet aan de voorwaarden zoals opgelegd door artikel 75, 3° Wetboek Inkomstenbelasting. Hierdoor kan er geen toepassing gemaakt worden van de investeringsaftrek, ook al zou er personeel gebruik kunnen maken van de laadinfrastructuur.

 
© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief