• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Identificatieplicht na verkeersovertreding met bedrijfswagen

Gepost op 4 november 2022 in Algemeen

Al lange tijd is het voor bedrijven en zelfstandigen verplicht de bestuurder van een bedrijfswagen te identificeren wanneer de bestuurder er een verkeersovertreding mee begaat. Deze verplichting geldt voor bedrijfs- en salariswagens die ingeschreven staan op naam van een eenmanszaak of (grote) kmo’s.

Verstrenging door digitalisering

Bestuurders op wiens naam het voertuig is ingeschreven worden geacht de verkeersovertreding te hebben begaan maar het is de identiteit van de werkelijke bestuurder die meegedeeld dient te worden op het moment van de feiten via een antwoordformulier binnen de 15 dagen na ontvangst. Wanneer een onderneming de verplichting tot identificatie van de bestuurder niet nakomt, is er een boete verschuldigd van 509 euro ook al werd de verkeersboete zelf wel betaald.

Echter werd deze verplichting in het verleden vaak niet nageleefd en bleef ze langs de kant van de overheid even vaak onbestraft. Daarin wil de overheid nu verandering brengen en het verschuilen achter een vennootschap tegengaan. Door digitalisering kan de overheid de nalatige bedrijven en zelfstandigen sneller opsporen.  Ze zal niet enkel meer boetes sturen naar ondernemingen die meermaals de identificatieplicht niet nakwamen maar systematischer te werk gaan en dus ook eenmalige overtreders een boetebrief bezorgen.

Belangrijk te weten is dat het niet nakomen van de identificatieplicht een overtreding betekent die twee jaar strafbaar blijft. Ook verkeersovertredingen die anderhalf jaar geleden werden begaan, kunnen dus nog bestraft worden. Ondernemers kunnen de identificatie van een bestuurder in lopende dossiers nog digitaal regulariseren op justonweb.be/fines.  

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief