• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

NEWSFLASH - De nieuwe staatsbon: must of nice to have?

Gepost op 28 augustus 2023 in Algemeen

De nieuwe staatsbon met een looptijd van 1 jaar, zal een nettorendement opleveren van 2,81%. Vanaf 24 augustus kon er ingetekend worden op deze nieuwe staatsbon, en dat voor een periode van een week, dus tot 1 september. Bij Agentschap van de Schuld worden de inschrijvingen één dag vroeger afgesloten, op 31 augustus.

  • Wat is de staatsbon?
  • Hoe kan ik de staatsbon kopen?
  • Totaal rendement?
  • Een veilige staatsbon?
  • Voor de vervaldag verkopen?
  • Alternatief voor het spaarboekje?

Wat is de staatsbon?

De staatsbon is een soort overheidsobligatie, bestemd voor particulieren die zo geld uitlenen aan de overheid. Die betaalt dan aan de uitlener in ruil elk jaar een afgesproken intrest (coupon). Doorgaans wordt een looptijd van 3, 5, 8 of 10 jaar gehanteerd. Deze keer komt er dus ook een staatsbon met een korte looptijd van 1 jaar. Op de vervaldag krijgt de uitlener zijn of haar geld terug.

Hoe kan ik de staatsbon kopen?

De staatsbon kan aangekocht worden bij de bank. Dit kan vanaf een bedrag van 100 euro en in veelvouden van 100 euro maar ze kunnen jaarlijkse kosten (zo een 15%) aanrekenen voor het bewaren ervan. Het gaat meestal om zo’n 0,15%. De staatsbon kan ook gratis aangekocht worden via het platform van het Agentschap van de Schuld zelf.

Totaal rendement?

De staatsbon met een looptijd van 1 jaar heeft een bruto intrest van 3,3%. Het nettorendement bedraagt 2.81%, na aftrek van 15% roerende voorheffing. Wanneer voor 1.000 euro belegd wordt in een staatsbon, is de ontvangst dus na een jaar 28,1 euro.

Een veilige staatsbon?

De staatsbon wordt beschouwd als een veilige belegging omdat geld wordt uitgeleend aan de federale overheid. Ons land heeft een hoge kredietscore bij internationale kredietbeoordelaars waardoor er van uitgegaan kan worden dat het zijn financiële verplichtingen kan nakomen en het geld op de vervaldag terugbetaald kan worden.

Voor de vervaldag verkopen?

De staatsbon met een looptijd van 1 jaar, gekocht bij de bank of via het Agentschap van de Schuld, kan voor de vervaldag verkocht worden. De verkregen prijs kan lager zijn dan de prijs die betaald werd aangezien deze bepaald wordt door de koers van de staatsbon op de beurs.

Alternatief voor het spaarboekje?

Ja. Deze staatsbon is interessant door de combinatie van de aantrekkelijke rente en de verlaagde roerende voorheffing. Ook de volgende staatsbon, die uitgegeven zal worden in december, zal nog de verlaagde roerende voorheffing genieten. Ook de meeste termijnrekeningen halen dit netto rendement niet.

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief