• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Zijn de cateringkosten bij recepties fiscaal aftrekbaar?

Gepost op 20 oktober 2023 in Fiscaliteit

Voor eens en vooral altijd: de behandeling van publicitaire receptiekosten inzake btw en directe belastingen. Wanneer een bedrijf kosten maakt voor een evenement, ontstond in het verleden vaak discussie met de fiscale administratie of deze kosten al dan niet kwalificeren als receptiekosten dan wel als publiciteitskosten. De kwalificatie is van groot belang: publiciteitskosten zijn 100% aftrekbaar en receptiekosten zijn slechts voor 50% aftrekbaar.

BTW

De btw op kosten van spijzen en dranken die de belastingplichtige maakt in het kader van een evenement dat hij organiseert voor bestaande of potentiële klanten, is volledig recupereerbaar als publiciteitskosten. Die spijzen en dranken zijn dan geen kosten van onthaal. Vereist is wel dat het evenement hoofdzakelijk en rechtsreeks tot doel heeft de verkoop van welbepaalde producten of diensten te bevorderen. Is dat het geval, dan zijn ook de hapjes en de drankjes die bij een dergelijk evenement worden geserveerd, publiciteitskosten waarvan de btw voor 100% recupereerbaar is.

De btw op geestrijke dranken is nooit aftrekbaar, ook al kaderen deze in het kader van een publicitair evenement. Bier, schuimwijn of aperitieven worden niet begrepen onder geestrijke dranken.

Directe belastingen

Op het vlak van de directe belastingen worden dergelijke receptiekosten – hoewel dat ze een publicitair karakter hebben - niet gelijkgeschakeld met reclame of publiciteitskosten. Bijgevolg beperkt de administratie de aftrek daarvan tot 50%, als zijnde receptiekosten.

Conclusie

De kosten van onthaal inzake btw en de receptiekosten inzake inkomstenbelastingen dekken niet helemaal dezelfde lading. De btw is recupereerbaar, maar inzake inkomstenbelasting zijn de kosten maar voor 50% aftrekbaar.


© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief