• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Gsm, internet en telefoonabonnement op kosten van de vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Gepost op 24 november 2023 in Fiscaliteit

Een nieuwe tablet, smartphone of laptop aangeschaft via uw vennootschap en ook gedeeltelijk voor persoonlijk gebruik. Hoe zit het fiscaal gezien? Wat zijn de implicaties voor het voordeel alle aard (VAA) en de aftrek van btw?

Vennootschapsbelasting

De aanschafkosten van het nieuwe apparaat kunnen volledig worden afgetrokken door uw vennootschap. In het geval van een apparaat met een lage aanschafprijs kunt u overwegen om dit onmiddellijk als kosten op te nemen, hoewel dit geen aanzienlijke voordelen met zich meebrengt. De fiscus beschouwt smartphones, tablets en laptops als afschrijfbaar, met een afschrijvingsperiode van drie jaar.

Btw-aftrek

In principe zal het apparaat zowel zakelijk als privé worden gebruikt. Bij dergelijk gemengd gebruik is de btw aftrekbaar in verhouding tot het zakelijke gebruik. Als u echter kunt aantonen dat het zakelijke gebruik meer dan 50% bedraagt, is een forfaitaire aftrek van 75% mogelijk.

Belangrijk is wel dat dit percentage dan geldt voor alle roerende goederen die gemengd gebruikt worden en een zakelijk gebruik van minstens 50 procent hebben.

Zolang de aanschafprijs van uw nieuwe apparaat minder dan € 1.000 exclusief btw bedraagt, wordt het apparaat voor de btw niet beschouwd als een 'bedrijfsmiddel'. Dit betekent dat u de eerder afgetrokken btw niet hoeft te herzien als u het later meer privé gaat gebruiken (meer dan 50%).

Voordeel Alle Aard (VAA)

Een 'voordeel in natura' of ‘voordeel alle aard’ is een bijkomstigheid die door de vennootschap aan een bedrijfsleider wordt verstrekt, in de vorm van kosteloos persoonlijk gebruik van goederen en diensten. De fiscus beschouwt dit 'voordeel in natura' als onderdeel van het belastbaar inkomen. Als een bedrijfsleider zo'n voordeel ontvangt, zijn zij verplicht om belastingen en sociale bijdragen te betalen over het bedrag dat overeenkomt met de waarde van dit 'voordeel in natura'.

Sinds 1 januari 2018 wordt het VAA waarop u privé wordt belast, forfaitair bepaald:

Voordeel

Forfaitaire raming op jaarbasis

Tablet, gsm en smartphone

€ 36 per toestel

Internet

€ 60

Telefoonabonnement

€ 48

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief