Waarom een eigen zaak starten in bijberoep?

  • Wat zijn de voordelen van een eigen zaak starten in bijberoep?
  • Wat zijn de nadelen van een eigen zaak starten in bijberoep?
  • Aan welke zaken moet u zeker denken? 

Velen onder ons dromen van een eigen zaak starten. Al minstens evenveel mensen vragen zich af of dit wel een slimme zet is. Wat met de risico’s? En uw pensioen? Wie graag nog een stok achter de deur heeft, kan een eigen zaak starten in bijberoep. Uiteraard moet u dan ook aan bepaalde voorwaarden voldoen om te starten. En u blijft minstens halftijds werken in loondienst, ongeacht welke rechtsvorm u kiest voor uw zaak. Lijkt dit de ideale start voor u? We verdiepen ons graag samen met u in de voordelen, de nadelen en de zaken waar u zeker moet aan denken.

 Voordelen eigen zaak starten in bijberoep

Zoals we al aanhaalden, heeft u als zelfstandige in bijberoep nog een stok achter de deur. Aangezien u minstens halftijds blijft werken als loontrekkende bent u zeker van een vast inkomen, vakantiegeld, wettelijke pensioenopbouw, ziekte-uitkering en kinderbijslag. Handig, toch? En ideaal om op een veilige manier te ontdekken of een eigen zaak starten en ondernemen u wel ligt. Bovendien is het leuk om een extra centje te verdienen met iets waar u zelf in gelooft. Ook de sociale lasten die u per kwartaal dient te betalen, liggen niet zo hoog. En ligt het zelfstandig zijn u niet dan kan u te allen tijde stoppen.

 Nadelen eigen zaak starten in bijberoep

Wees u er wel van bewust dat wanneer u een eigen zaak start in bijberoep dit een aanslag op uw vrije tijd kan betekenen. Vooral in het begin zal uw onderneming u opslorpen. U bent dan uiteraard nog volop bezig met alle formaliteiten, klanten zoeken, reclame maken en noem maar op. Eens de bal aan het rollen is, vindt u hier zeker een goede structuur en een mooi evenwicht in. Maar alle begin is moeilijk. Ook moet u als zelfstandige in bijberoep dezelfde verplichtingen nakomen als een zelfstandige in hoofdberoep. U verdient wel een extra centje bij maar dat betekent ook dat u in een hogere belastingschijf kan terecht komen. Stof tot nadenken dus...

 Waar moet u zeker aan denken?

U kan enkel een eigen zaak starten in bijberoep wanneer u dus nog minstens halftijds in loondienst bent. Bij een eventueel ontslag binnen de eerste 3 maanden dat u actief bent als zelfstandige in bijberoep, riskeert u een uitkering te verliezen. Hou dit zeker in het achterhoofd. Vergeet ook niet om uw baas op de hoogte te brengen van uw zelfstandige activiteit. Als uw zelfstandige activiteit veel weg heeft van uw hoofdberoep, kan dit niet aanvaard worden door uw werkgever. Check dus zeker of er in uw contract een dergelijk niet-concurrentiebeding werd opgenomen.

 Het aantal zelfstandigen in bijberoep in België zit al een aantal jaren in de lift. De beperkte sociale bijdrages en de vrijstelling van btw tot 25 000 euro omzet hebben hier zeker mee te maken. Wilt u ook een eigen zaak starten in bijberoep? Laat u dan zeker niet afschrikken door de opgesomde nadelen of door alle formaliteiten zoals het opstellen van een oprichtingsakte. Voor meer informatie of boekhoudkundige bijstand neemt u gewoon contact met ons op!

Ja, ik start mijn eigen zaak!