• L'investissement permanente dans la formation et la connaissance
  • Proactivité
  • Service personnel
  • Pragmatique et dynamique
  • Votre comptabilité online

Intéressé?

Intéressé?
N’hésitez pas à nous contacter par notre page de contact ou par téléphone au 055/30.14.41

 

 

Een onderneming starten in Gent: vijf tips op een rij

Een onderneming starten in Gent: vijf tips op een rij

Postée le 21 avril 2017 in Starters

Een onderneming starten in Gent: vijf tips op een rij

  • Gratis een onderneming starten in Gent
  • Starterscontract
  • Halfjaarlijks startersevent
  • Ondersteuningspunt Ondernemers Gent
  • Ondernemen als student

De stad Gent focust sinds een aantal jaren op startende ondernemingen en blijkt de ideale plaats te zijn om uw ondernemersplannen waar te maken. Door een hele reeks maatregelen en evenementen is Gent ondertussen het start-up mekka van Vlaanderen geworden. In 2016 werden er in Gent maar liefst 2.688 bedrijven opgericht. Tijd om even te kijken wat Gent aantrekkelijk maakt voor startende ondernemingen.

1.     Gratis een onderneming starten in Gent

Als startend ondernemer moet u zich inschrijven bij de Kruispuntbank der Ondernemingen. Daarvoor dient u inschrijvingsgeld te betalen. Gent betaalt u dit bedrag van 83,5 euro automatisch terug. Dat is alvast een mooi begin voor elke starter. U hoeft hiervoor zelf niks te doen. Maandelijks bezorgen de ondernemingsloketten de gegevens van starters aan de stadsdiensten. Op basis hiervan worden de inschrijvingsgelden teruggestort. 

2.     Starterscontract

De stad Gent ondersteunt beginnende ondernemers met een starterscontract. Het contract geeft recht op ondersteuning voor opleiding, begeleiding en investeringen ter waarde van 5.000 euro. Het contract is een overeenkomst tussen de stad en de starter. Om in aanmerking te komen voor het starterscontract in Gent moet er aan een aantal regels voldaan worden. In juni 2016 hadden zich zo al 300 starters geëngageerd om professioneel advies (zoals een boekhouder) in te schakelen en cursussen op maat te volgen. En daar plukken ze de vruchten van: ruim 95% van de ondernemers met een starterscontract is na 3 jaar nog actief, een stuk meer dan gemiddeld.

3.     Halfjaarlijks startersevent

Het startersevent is een halfjaarlijkse informatieavond voor nieuwe en startende ondernemingen. U ontmoet er collega-starters en krijgt te horen wat Gent voor starters te bieden heeft. U ontmoet er niet enkel andere starters maar ook ondersteunende organisaties. Alle Gentse starters die zich hebben ingeschreven bij een ondernemingsloket krijgen hiervoor automatisch een uitnodiging.

4.     Ondersteuningspunt Ondernemers Gent

Het Ondersteuningspunt geeft antwoord op de meest uiteenlopende vragen over een onderneming starten in Gent. U kan hier terecht voor vragen over beleidsmaatregelen, ondersteuningsinitiatieven, steunmaatregelen, vergunningen en reglementen, de zoektocht naar geschikte werknemers, een locatie voor uw onderneming, enz. Het Ondersteuningspunt wil een (virtuele) plaats zijn ter inspiratie en ondersteuning van beginnende en gevestigde ondernemers in Gent.

5.     Ondernemen als student

Gent is ook de Vlaamse studentenstad bij uitstek. Dit, samen met een goed startersklimaat, moet gewoon vuurwerk geven. In drie jaar tijd is het aantal studenten dat tijdens de studies een eigen bedrijf opricht en beheert, verdubbeld. Sinds 1 januari 2017 kunnen student-ondernemers bovendien ook beroep doen op een eigen statuut, waardoor ze fiscaal ten laste blijven van hun ouders. Lees hier meer over dit vernieuwde statuut.

Kortom, Gent biedt u alle kansen en mogelijkheden om van uw idee een bloeiende onderneming te maken.

Wil u een onderneming starten in Gent en wenst u ondersteuning, dan kan u ons boekhoudkantoor Gent altijd vrijblijvend contacteren. Hier vindt u een overzicht van al onze diensten. Wilt u op de hoogte blijven van de recentste updates rond boekhouding en fiscaliteit, kijk dan dan regelmatig op onze nieuwspagina.

Abonnez-vous à notre newsletter