• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE – Tijdelijke verhoogde investeringsaftrek voor investeringen in afschrijfbare vaste activa

Gepost op 10 september 2020 in Algemeen

Om ondernemingen ook tijdens de coronacrisis aan te moedigen om te blijven investeren wordt de eenmalige investeringsaftrek tijdelijk verhoogd van 8% naar 25% voor investeringen die zijn uitgevoerd tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022.  Bovendien bestaat de mogelijkheid om de overgedragen investeringsaftrekken die werden aangelegd in 2019 uitzonderlijk over te dragen naar 2021 indien er in 2020 te weinig winst zou zijn.

Wat houdt een investeringsaftrek in?

De investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij een bepaald percentage van de in aanmerking komende investeringen kan worden afgetrokken van de belastbare winst.

Enkel eenmanszaken, vrije beroepers en kleine ondernemingen kunnen genieten van het fiscaal voordeel van de investeringsaftrek.

Een kleine onderneming voldoet aan minstens twee van de volgende drie voorwaarden:

  1. Minder dan 50 werknemers
  2. Een jaaromzet van maximum 9 000 000 EUR  (exl. BTW)
  3. Een balanstotaal van maximum 4 500 000 EUR (exl. BTW)

De investeringsaftrek geldt enkel voor investeringen in materiële en immateriële vaste activa die in nieuwe staat zijn verkregen of tot stand gebracht. De investering wordt daarenboven uitsluitend voor de beroepswerkzaamheid in België gebruikt.

Hoeveel bedraagt het percentage van de investeringsaftrek?

Het standaardpercentage van de eenmalige investeringsaftrek bedraagt 8%. Voor investeringen tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019 werd dit percentage reeds tijdelijk verhoogd tot 20%.

Omwille van de coronacrisis wordt het percentage nu opnieuw tijdelijk verhoogd tot 25% voor investeringen in afschrijfbare vaste activa die zijn uitgevoerd tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022.

Kan de niet-benutte gewone investeringsaftrek overgedragen worden naar een volgend belastbaar tijdperk?

Naast de tijdelijke verhoging van de investeringsaftrek werd tevens bepaald dat kleine vennootschappen de niet-benutte investeringsaftrek voor vaste activa gedurende het kalenderjaar 2019 mogen overdragen naar de volgende twee belastbare tijdperken. Indien er in 2020 er te weinig winst werd gemaakt, kan de aftrek dus worden overgedragen naar belastbaar tijdperk 2021.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief