• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

Gepost op 29 november 2018 in Fiscaliteit

Het einde van het jaar nadert, het ideale moment om je klanten letterlijk of figuurlijk in de bloemetjes te zetten. En bovendien zijn relatieschenken, als leuk extraatje, onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar!
Maar welke geschenken zijn nu precies fiscaal aftrekbaar? En wat houdt dit in?

  • De BTW is volledig recupereerbaar voor geschenken met een waarde van minder dan 50 euro. Dit voor maximaal één geschenk per kalenderjaar per zakenrelatie .
  • De BTW is niet recupereerbaar voor geschenken die 50 euro of meer bedragen, of voor rookwaren en sterke dranken.
  • Relatiegeschenken met een waarde van maximaal 125 euro (incl. BTW) zijn voor 50% aftrekbaar als beroepskost.

Kan ik de BTW recupereren?

Bij de aankoop van relatiegeschenken is de BTW volledig recupereerbaar, mits het geschenk minder kost dan 50 euro (excl. BTW).  Indien het geschenk 50 euro of meer bedraagt, kan de BTW helemaal niet meer worden gerecupereerd.
Indien er geen aankoopprijs bekend is, wordt de normale waarde van het geschenk genomen als maatstaf.

Daarenboven mag slechts één geschenk per kalenderjaar per zakenrelatie worden geschonken om in aanmerking te komen voor BTW-aftrek.
Dit geldt ook indien de totale waarde van de verschillende geschenken onder de 50 euro zou blijven. De aftrek zal slechts kunnen worden toegepast voor één van de geschenken.

Dit geldt niet voor rookwaren of sterke dranken (zoals whisky, jenever, likeur...). In dit geval is de BTW nooit aftrekbaar, ook al bedraagt het geschenk minder dan 50 euro per stuk. 
Deze beperking geldt niet voor alle dranken. Champagne, wijn en dergelijke vallen niet onder de noemer sterke drank en kunnen dus, volgens bovenstaande voorwaarden,  als relatiegeschenk dienen met aftrek van BTW.

De BTW-aftrek geldt niet alleen voor goederen. Ook cadeaubonnen, zoals een bioscoopticket of een boekenbon, kunnen als relatiegeschenk gegeven worden en vallen onder de bovenstaande regeling.

Niet enkel tijdens de eindejaarsperiode kunnen handelsgeschenken aan klanten worden aangeboden. Alle geschenken die dienen als blijk van appreciatie van een goede samenwerking vallen onder de noemer relatiegeschenk en kunnen dus het volledige jaar door aan klanten worden geschonken.

Voor geschenken aan (kinderen van) personeel, gelden dezelfde voorwaarden voor de BTW-aftrek. Ook de beperking van één geschenk per jaar is hier van toepassing, echter tellen het personeelslid en zijn/haar kinderen elk apart mee en mogen zij dus elk één cadeau per jaar ontvangen.

Wat met de fiscale aftrekbaarheid?

Relatiegeschenken zijn voor 50% als beroepskost aftrekbaar, mits de waarde van 125 euro (incl. BTW) niet overschreden wordt.
Indien het geschenk meer kost dan 125 euro, dan is dit in principe voor 100% aftrekbaar. In dat geval zal de begunstigde echter privé belast worden, gezien de fiscus het geschenk ziet als een voordeel alle aard.

Opgelet! Deze beperking van 50% geldt niet voor reclameartikelen. Voorbeelden van reclameartikelen zijn kalenders, pennen, sleutelhangers en agenda’s.  In dat geval kunnen de kosten voor 100% worden afgetrokken als beroepskost. Voorwaarden zijn een grote verspreiding, een geringe waarde en een duidelijke (en blijvende) vermelding van het logo of firmanaam van de schenkende onderneming op het artikel. Verbruiksgoederen, zoals drank en chocolade, kunnen niet onder de noemer reclameartikelen vallen.

Welke relatiegeschenken worden vaak aan klanten aangeboden?

Een goed geselecteerd relatiegeschenk kan ervoor zorgen dat de klant zich gewaardeerd voelt en dat de zakenrelatie wordt versterkt. Je dient er dus goed over na te denken welke boodschap je wenst uit te stralen naar de ontvanger van het geschenk.

Courante relatiegeschenken zijn pennen, gadgets (zoals USB-sticks en powerbanks), notitieboekjes, paraplu’s, keukenaccessoires (zoals kroontjeswippers en flessenopeners), (schuim)wijn, pralines, cadeaubonnen, bioscooptickets en draagtassen.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief