• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Welk btw-tarief is van toepassing op digitale kranten en tijdschriften?

Gepost op 14 juni 2019 in Fiscaliteit

We leven in een digitaal tijdperk, tegenwoordig verloopt alles online en elektronisch. Steeds meer mensen leven en lezen digitaal en kiezen dan ook voor digitale kranten of tijdschriften. Maar volgt de Belgische wetgeving deze digitale trend?

  • Op 19 maart 2019 keurde de Commissie Financiën het wetvoorstel goed waarbij digitale publicaties gelijkgesteld worden aan papieren publicaties. Voortaan geldt dus ook voor e-publicaties van kranten en tijdschriften een btw-tarief van 0%.
  • Digitale boeken, kranten en tijdschriften die minder dan 48 keer per jaar verschijnen, kleurboeken en muziek partituren genieten van een verlaging van het btw-tarief van 21% naar 6%.
  • Sinds oktober 2018 staat de EU toe dat landen een lager btw-tarief toepassen voor elektronische media. Veel landen passen deze versoepeling dan ook toe.

Hoe worden kranten en tijdschriften belast?

Voor papieren uitgaven van kranten en tijdschriften geldt een btw-tarief van 0%.
Digitale kranten en tijdschriften vielen tot voor kort onder het btw-tarief van 6%.

De federale regering wil de sector een boost geven door een einde te maken aan deze btw-discriminatie. Op 19 maart 2019 keurde de Commissie Financiën het wetvoorstel goed waarbij digitale publicaties gelijkgesteld worden aan papieren publicaties.
Voortaan geldt dus ook voor e-publicaties van kranten en tijdschriften een btw-tarief van 0%. Kranten en tijdschriften die uitsluitend digitaal verschijnen kunnen idem dito genieten van het btw-tarief van 0%.

Hoe worden andere digitale media belast?

Voor digitale publicaties van boeken, kranten en tijdschriften die minder dan 48 keer per jaar verschijnen, kleurboeken en muziek partituren gold tot voor kort een btw-tarief van 21%, terwijl dit slechts 6% is voor papieren uitgaven.

Ook hiervoor is er een gelijkstelling van het btw-tarief. Zo genieten onder andere e-books van een verlaging van het btw-tarief naar 6%.

Hoe is de btw-regeling in de rest van Europa?

Sinds oktober 2018 staat de EU toe dat landen een lager btw-tarief toepassen voor elektronische media. Voor papieren uitgaven van kranten en boeken mag dit al veel langer. Veel landen passen deze versoepeling dan ook toe.

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland past men een nultarief toe voor zowel papieren kranten en tijdschriften als voor boeken.
In Denemarken daarentegen geldt voor alle publicaties, zowel papier als digitaal, het hoge belastingtarief van 25%.
In januari 2019 verlaagden Kroatië, Ierland en Malta hun btw-tarief op e-publicaties al, Finland en Portugal volgen later dit jaar.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief