• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Moet ik een klantenlisting indienen wanneer ik als kleine onderneming geen belastingplichtige afnemers heb?

Gepost op 31 oktober 2019 in Fiscaliteit

Blijft je jaaromzet als ondernemer onder de 25.000 euro? Dan kan je opteren voor het btw-regime ‘vrijstellingsregeling kleine ondernemingen’. In dat geval moet je je omzetcijfer meedelen op de jaarlijkse lijst van belastingplichtige afnemers. Maar wat wanneer men geen belastingplichtige afnemers heeft?

 • Kleine ondernemingen kunnen worden vrijgesteld van een reeks btw-verplichtingen.
 • De vrijstellingsregeling is van toepassing voor kleine ondernemingen waarvan het jaarlijks omzetcijfer minder dan 25.000 euro bedraagt.
 • Het omzetcijfer wordt bepaald door het bedrag van alle handelingen die in principe aan btw onderworpen zijn.
 • Het omzetcijfer moet jaarlijks meegedeeld worden op de lijst van belastingplichtige afnemers.
 • Wie kiest voor de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen en tevens geen belastingplichtige afnemers heeft, is vrijgesteld om het omzetcijfer aan de administratie mee te delen.

Wat houdt de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen in?

Kleine ondernemingen kunnen worden vrijgesteld van de meeste btw-verplichtingen. Wie kiest voor de vrijstellingsregeling van belasting, moet geen

 • periodieke aangiften indienen;
 • btw aanrekenen aan klanten; 
 • btw storten aan de FOD Financiën.

Daartegenover staat dat men de btw die men zelf betaalde op aankopen en investeringen, niet in aftrek kan brengen.

Een aantal zaken blijven wel verplicht. Men moet beschikken over een btw-identificatienummer en is nog steeds onderworpen aan bepaalde verplichtingen inzake facturering en boekhouding.

Bij de facturatie wordt geen btw in rekening gebracht, maar men is wel verplicht om de volgende vermelding toe te voegen: ‘Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen’ of ‘vrijgesteld van btw’.

Wie kan genieten van de vrijstellingsregeling van belasting?

Deze regeling is bestemd voor kleine ondernemingen met een jaarlijks omzetcijfer van minder dan 25.000 euro.

Bepaalde sectoren (bijvoorbeeld horeca en bouwondernemingen) kunnen, ongeacht hun jaaromzet, echter geen beroep doen op deze regeling.

Daarnaast zijn ook bepaalde handelingen uitgesloten van deze regeling, maar de betrokken onderneming kan wel genieten van deze regeling voor haar andere handelingen. Het gaat hier bijvoorbeeld over handelingen die vrijgesteld zijn wegens uitvoer en de intracommunautarie leveringen.

Hoe wordt het omzetcijfer van een onderneming bepaald?

Het omzetcijfer is gelijk aan het bedrag (exclusief btw) van alle handelingen die in principe aan btw onderworpen zijn.

Ook de vrijgestelde handelingen (zoals hiervoor vermeld) moeten worden toegevoegd aan dit bedrag. Er wordt geen rekening gehouden met de overdracht van bedrijfsmiddelen of handelingen die plaatsvinden in het buitenland.

Aan welke formaliteiten moet men voldoen?

Om te kunnen genieten van de bijzondere regeling voor kleine ondernemingen dient men het omzetcijfer aan te geven in de jaarlijkse klantenlisting

De klantenlisting is een lijst van de Belgische btw-nummers van de klanten aan wie de onderneming goederen of diensten geleverd heeft tijdens het vorige kalenderjaar voor een totaalbedrag van meer dan 250 euro. De klantenlisting moet jaarlijks voor 31 maart ingediend worden bij de belastingadministratie.

Wat wanneer men geen belastingplichtige afnemers heeft?

Wanneer de btw-belastingplichtige geen belastingplichtige afnemers heeft, moet men geen klantenlisting indienen. Maar hoe kan men dan het omzetcijfer aangeven, als men geen klantenlisting moet indienen?

Uit een recent koninklijk besluit blijkt dat belastingplichtigen die de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen genieten en tevens geen lijst met belastingplichtige afnemers moeten indienen, eveneens vrijgesteld zijn om het omzetcijfer aan de administratie mee te delen.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

 © CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief