• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Wat met de btw van bederfbare goederen?

Gepost op 15 oktober 2020 in Algemeen

Door een (tijdelijke) sluiting of daling in klanten kunnen heel wat bederfbare goederen verloren gaan. Denk aan etenswaren, maar bijvoorbeeld ook aan bloemen of bederfelijke grondstoffen. Maar wat met de btw van deze goederen die moeten vernietigd worden?

Alles wat een handelaar aankoopt wordt geacht verkocht te zijn met btw. Er bestaan geen specifieke regels hieromtrent in kader van de coronacrisis, dus de algemene btw-regels worden toegepast.

De btw-wetgeving bevat een weerlegbaar vermoeden dat de bewijslast omkeert in het voordeel van de btw. Dit houdt in dat alles wat aangekocht werd, ook verkocht wordt met btw. Het vermoeden kan weerlegd worden door aan te tonen dat de goederen niet verkocht werden, maar wel weggegooid of vernietigd.

Zorg dus voor een correcte voorraadadministratie, inventaris en bewijskrachtige stukken, zoals foto’s van de bedorven producten, lijsten van weggegooide goederen, facturen van afvalverwerkers, … In gevallen waarbij een schadevergoeding gevraagd wordt aan de verzekeringsmaatschappij kunnen deze documenten ook zeker gebruikt worden.

Indien er geen bewijzen zijn, bestaat het risico dat de btw die in aftrek werd gebracht herzien wordt of volledig terug te storten is aan de schatkist.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

 © CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief