• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Verhoging van de belastingvrije fietsvergoeding voor alle werknemers in de privésector

Gepost op 12 april 2024 in Fiscaliteit

Om het woon-werkverkeer met de fiets aan te moedigen, hebben de sociale partners in januari 2023 een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) gesloten die de toekenning van een fietsvergoeding in de private sector veralgemeent, en dit met ingang van 1 mei 2023.

Op wie is deze verplichting van toepassing?

De nieuwe cao is aanvullend. Ze is dus enkel van toepassing indien er nog geen cao in verband met een fietsvergoeding bestaat. In de sectoren en ondernemingen die eerder een cao hadden gesloten waarin werd voorzien in de toekenning van een specifieke vergoeding voor het woon-werkverkeer met de fiets, blijft deze cao van toepassing wat betreft de toekenningsvoorwaarden en het bedrag (zelfs indien dit lager is).

Werkgevers die een fietsvergoeding toekennen op basis van een individueel arbeidscontract of het arbeidsreglement/bedrijfsreglement (dus niet in het kader van een collectieve arbeidsovereenkomst), vallen wel verplicht onder de aanvullende cao.

Met andere woorden, als de werkgever behoort tot een sector die een cao heeft gesloten over de toekenning van een fietsvergoeding of als hij een dergelijke cao heeft gesloten op het niveau van de onderneming, zijn de nieuwe regels niet op hem van toepassing.

Over welke fietsen gaat het?

Een "fiets" is elk rijwiel, een gemotoriseerd rijwiel of een speed pedelec, zoals gedefinieerd in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, in die zin dat de gemotoriseerde rijwielen en de speed pedelecs enkel in aanmerking komen wanneer ze elektrisch worden aangedreven.

Over welke verplaatsingen gaat het?

De vergoeding wordt toegekend aan een werknemer die de verplaatsingen tussen zijn woonplaats en zijn plaats van tewerkstelling regelmatig met de fiets verricht (bv. dagelijks, maar ook bv. ten minste één keer per week of enkel in de zomer).

Maakt een werknemer voor die verplaatsingen gebruik van verschillende vervoersmiddelen, waaronder de fiets, dan heeft hij de mogelijkheid om voor elk daarvan een vergoeding van zijn werkgever te ontvangen, op voorwaarde dat die verschillende vergoedingen betrekking hebben op:

  • hetzij verschillende gedeelten van het woon-werktraject;
  • hetzij hetzelfde traject (of hetzelfde gedeelte daarvan) dat in verschillende perioden van het jaar wordt afgelegd.

Eenzelfde afstand die op hetzelfde tijdstip is afgelegd, kan niet in aanmerking komen voor meerdere vergoedingen door de werkgever.

Hoeveel bedraagt de vergoeding?

Het basisbedrag van de vergoeding is 0,145 euro per met de fiets afgelegde kilometer. Dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden volgens hetzelfde mechanisme als de sociale en fiscale vrijstelling van de fietsvergoeding.

Vanaf 1 januari 2024 zal het bedrag stijgen tot maximaal 0,35 euro per kilometer, maar zal er wel sprake zijn van een maximaal plafond. Voor inkomstenjaar 2024 bedraagt dit plafond 3.500 euro.

Stel dat u het maximum aan vrijgestelde fietsvergoeding ontvangt, dan betekent dit dat u per kalenderjaar 10.000 kilometer (3.500/0,35) kan/mag fietsen alvorens dit plafond overschreden wordt. Uitgaand van 220 werkdagen, betekent dit een heen- en terugtraject van ongeveer een 45-tal kilometer.

Moeten er formaliteiten worden vervuld?

Om het bedrag van de fietsvergoeding van de werkgever te bepalen, dient de werknemer een verklaring op erewoord in te vullen en te ondertekenen waarin hij het aantal kilometers vermeldt dat hij met de fiets aflegt tussen zijn woonplaats en de plaats van tewerkstelling, evenals het betrokken aantal dagen in die maand.
De frequentie van de verklaring en de modaliteiten voor de controle van de in die verklaring vermelde gegevens moeten door de werkgever worden vastgesteld.

Kan u de kosten met betrekking tot uw fiets in aftrek brengen als beroepskosten?

Wie gebruik wenst te maken van de fiscale vrijstelling, mag zijn/haar beroepskosten niet bewijzen. Er dient gebruik te worden gemaakt van het wettelijk forfait.

Terbeschikkingstelling fiets én fietsvergoeding

Het ter beschikking stellen van een bedrijfsfiets die uitsluitend of voornamelijk voor het woonwerkfietsverkeer wordt gebruikt, kan perfect gecumuleerd met de fietsvergoeding.

 

 © CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief