• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Premie voor de aanschaf van een elektrisch voertuig

Gepost op 5 april 2024 in Algemeen

Vanaf februari 2024 kan u een premie aanvragen voor het aankopen van een 100% elektrisch voertuig (Besluit van de Vlaamse Regering over de invoering van een premie voor zero-emissievoertuigen dd.  9 februari 2024, BS 20 februari 2024). De premie kan aangevraagd worden voor zowel nieuwe elektrische voertuigen als voor tweedehandsvoertuigen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze regeling voor drie jaar zou gelden, maar deze werd uiteindelijk herleid tot één jaar.  De Raad van State benadrukte in haar advies dat er onvoldoende budget voorzien is om gedurende drie jaar deze regeling aan te houden.  Het is onduidelijk of u nog een premie kan  verkrijgen als het gebudgetteerde bedrag reeds opgesoupeerd is in de loop van 2024. Naar alle waarschijnlijkheid niet, dus wachten is niet de goede boodschap.

Richtlijnen voor elektrische voertuigpremies

Voor een volledig elektrisch nieuw voertuig, dat door een natuurlijk persoon of KMO werd ingeschreven vanaf 1 januari 2024 kan u een premie ontvangen ten belope van €5.000. Plug-in hybride voertuigen komen niet in aanmerking. Een nieuw voertuig is een voertuig waarvan het bouwjaar niet ouder is dan 2 jaar, niet meer dan 6.000 km op de teller heeft en nog niet werd ingeschreven in België of ergens anders. Indien een grote onderneming een elektrisch voertuig aankoopt is de premie slechts €3.000. Bij de aankoop van een elektrisch tweedehandsvoertuig is de premie ook €3.000, ongeacht of de koper een natuurlijk persoon dan wel een rechtspersoon is.

Let op: de Vlaamse wetgever verwijst naar het ruime Europese KMO-begrip, waarbij een KMO een zelfstandig bedrijf is met minder dan 250 werknemers (uitgedrukt in voltijdse equivalenten), met een jaaromzet van maximum € 50 miljoen óf een balanstotaal van maximum € 43 miljoen.

Voorwaarden en toepassingsgebied

De premie kan worden aangevraagd door natuurlijke personen, vzw's, aanbieders van autodelen en kleine, middelgrote  en grote ondernemingen. Eenmanszaken en vrije beroepers kunnen ook van deze premie profiteren, omdat zij als natuurlijke personen worden beschouwd. Het voertuig hoeft niet uitsluitend voor zakelijke doeleinden te worden gebruikt; privégebruik is ook toegestaan. De premie wordt toegekend onder bepaalde voorwaarden, waaronder:

  • De aankoopprijs mag niet de grens van 40.000 euro (inclusief btw en opties en zonder rekening te houden met kortingen) overschrijden; de initiële cataloguswaarde van een tweedehandsvoertuig mag niet hoger zijn dan 60.000 euro;
  • Het voertuig dat het onderwerp is van de aanvraag voor inschrijving moet minstens 3 jaar voor de huidige inschrijvingsdatum in gebruik zijn genomen en mag maximaal 8 jaar voor de huidige inschrijving voor de eerste keer in gebruik zijn genomen;
  • De verkoopovereenkomst van het voertuig is gesloten bij een bedrijf dat voertuigen verkoopt die vallen onder categorie M1 en N1 of onder categorie L7e-C, of in concreto: een personenwagen of een lichte bestelwagen;
  • De verkoopovereenkomst dateert ten vroegste van 25 september 2023;
  • De aanmelding moet uiterlijk op 31 december 2024 gebeuren;
  • De aanvrager moet het voertuig minstens 3 jaar blijven bezitten (of door zijn erfgenaam of rechtsopvolger);
  • Het voertuig moet minstens 3 jaar na ontvangst van de premie ingeschreven blijven in het Vlaamse Gewest.

Wanneer de laatste twee voorwaarden niet vervuld zijn, moet de premie terugbetaald worden.

Beperkingen aan de premie

De premie kan slechts eenmaal door een natuurlijk persoon worden ontvangen en kan slechts eenmaal per voertuig worden betaald. Het premiebedrag kan maximaal 25% van de aankoopprijs bedragen. Wordt dit grensbedrag overschreden, dan wordt de premie pro rata verlaagd in verhouding tot de aankoopprijs van het voertuig.

Aanvragen van de premie

Het aanvragen van deze premie kan u doen op de website van Vlaanderen.be. Via het e-loket moet u het voertuig binnen 90 dagen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst aanmelden. De gegevens die u moet aanleveren zijn :

  • de unieke identificatie en de contactgegevens van de premieaanvrager,
  • een kopie van de verkoopovereenkomst, waaruit het merk, het type en de aankoopprijs blijkt,
  • het rekeningnummer waarop de premie wordt uitbetaald.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken controleert deze aanvraag. Hierna zal u volgende documenten moeten overmaken:

  • een  kopie  van  de  factuur  en  het  betalingsbewijs of betalingsbewijzen, waaruit blijkt dat aan alle voorwaarden is voldaan,
  • een   kopie   van   het   inschrijvingsbewijs   van   het   voertuig   met   het   chassisnummer,  waaruit  blijkt  dat  het  voertuig  en  de  aanvrager  voldoen  aan alle voorwaarden.

De datum van goedkeuring bepaalt de volgorde van de uitbetaling van de premie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief