• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Onroerende verhuur dan toch (soms) met btw vanaf 1 januari 2019

Gepost op 10 september 2018 in Fiscaliteit

Op 31 juli 2018 heeft de regering dan toch het definitieve wetsontwerp ingediend betreffende  de optionele btw-heffing voor verhuur van professioneel gebruikte gebouwen. Dit wetsontwerp zal begin oktober 2018 gestemd en wellicht goedgekeurd worden.

Het basisprincipe van het stelsel blijft behouden. Er  wordt voorzien in een optieregeling waardoor de verhuur van gebouwen (en het bijhorende terrein) aan de btw kan worden onderworpen, mits de huurder deze uitsluitend gebruikt voor een btw-plichtige activiteit. De huurder en verhuurder moeten er eensgezind voor kiezen om de huurovereenkomst al dan niet aan btw te onderwerpen.

Het optioneel stelsel is enkel van toepassing voor nieuwbouw projecten (met inbegrip van fundamentele vernieuwbouw). De uitoefening ervan houdt een verlenging in van de btw-herzieningstermijn van 15 naar 25 jaar met betrekking tot het onroerend goed.

Dankzij de nieuwe regeling zal de verhuurder de btw die hij betaald heeft bij het verwerven en of herstellen/onderhouden van het goed onmiddellijk en integraal in aftrek zal kunnen brengen.

Anderzijds wordt er ook een verplichte btw-heffing ingevoerd op kortdurende onroerende verhuur, (minder dan 6 maanden), met uitzondering van onroerende goederen die bestemd zijn voor bewoning of sociaal-culturele activiteiten.

De nieuwe regeling zou gelden vanaf  1 januari 2019, maar de bouwwerken mogen reeds van start gaan op 1 oktober 2018.

Hebt u verdere vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze experts staan voor u klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief