• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Wanneer heeft een medewerker recht op vervanging van feestdagen in 2019?

Gepost op 6 februari 2019 in Algemeen

De feestdagenwetgeving bepaalt dat een feestdag die samenvalt met een zondag of een voor de onderneming gewone inactiviteitsdag (doorgaans een zaterdag) moet worden vervangen door een gewone activiteitsdag en dit binnen het lopende kalenderjaar. Maar hoe worden deze vervangingsdagen vastgelegd en welke zijn de 10 wettelijke feestdagen voor 2019?

  • De vervangingsdag kan door de werkgever worden vastgelegd, maar de keuze mag ook aan de medewerkers worden overgelaten
  • In 2019 moet er een slechts één vervangingsdag worden vastgelegd, namelijk voor de nationale feestdag die valt op zondag 21 juli 2019
  • De vervangingsdag kan net voor of na het weekend van de eigenlijke feestdag worden ingepland, maar evengoed op een later tijdstip tijdens het lopende kalenderjaar

Wat is de regeling omtrent feestdagen in de privé-sector?

Als werkgever in de privé-sector mag je jouw medewerkers niet tewerkstellen tijdens de wettelijke feestdagen. Een feestdag die bovendien samenvalt met een zondag of een voor de onderneming gewone inactiviteitsdag, moet worden vervangen door een dag waarin er gewoonlijk wel gewerkt wordt en dit binnen hetzelfde kalenderjaar.

Indien hierover niets bepaald is op sectoraal niveau, kan de vervangingsdag vrij door de werkgever worden bepaald. Dit kan net voor of na het weekend van de eigenlijke feestdag worden ingepland, maar kan ook evengoed op een later tijdstip worden vastgelegd, bv. om de brug te maken met een andere feestdag.

Als er geen vervangingsdag wordt vastgelegd op sectoraal of bedrijfsniveau, wordt de feestdag vervangen door de eerstvolgende activiteitsdag, veelal de maandag daaropvolgend.
De keuze van de vervangingsdag kan ook aan de medewerkers worden overgelaten. Deze kunnen de feestdag dan vrij opnemen zoals een vakantiedag.

Sectoren waar er op zondag mag worden gewerkt vormen een uitzondering. De medewerkers kunnen dan namelijk wél op een feestdag tewerkgesteld worden. In dit geval hebben ze echter wel recht op inhaalrust die een volledige dag (bij arbeid langer dan 4 uren) of een halve dag (bij arbeid korter dan 4 uren) duurt.

Wat met het loon tijdens niet-gepresteerde feest- of vervangingsdagen?

Een medewerker heeft steeds recht op zijn volledig loon (met inbegrip van eventuele premies en voordelen in natura) voor een niet-gepresteerde feestdag of vervangingsdag.
Bedienden die werken op basis van een commissieloon zullen het vaste loon en het daggemiddelde van het veranderlijk loon ontvangen.

Welke wettelijke feestdagen zijn er in 2019?

Er zijn elk kalenderjaar 10 wettelijke feestdagen.
In 2019 valt slechts één van deze feestdagen in het weekend, namelijk de nationale feestdag. Er zal dus slechts 1 vervangingsdag moeten worden vastgelegd. Dit kan ingepland worden op de maandag erop, zijnde 22 juli 2019 maar kan ook bv. op vrijdag 16 augustus 2019 worden ingepland om zo de brug te maken met de feestdag O.L.V. Tenhemelopneming.


 
Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief