• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Waarom doe ik er goed aan te investeren voor 01/01/2020?

Gepost op 22 mei 2019 in Fiscaliteit

Een onderneming die bij de oprichting of expansie van haar activiteiten een investering uitvoert, kan onder bepaalde voorwaarden van een investeringsaftrek genieten. Hierbij wordt een bepaald percentage van de aanschaffings- of beleggingswaarde van de investering van de belastbare winst afgetrokken.
Om investeringen aan te moedigen en de economie een boost te geven werd naar aanleiding van het zomerakkoord de investeringsaftrek tijdelijk verhoogd van 8% naar 20% voor investeringen uitgevoerd vanaf 01/01/2018 tot 31/12/2019. Het loont dus zeker om na te gaan of uw geplande investering aan de huidige, gunstige regelgeving voldoet !

Tip! Lees ook 'De hervorming van de vennootschapsbelasting: moet er nog zand zijn ?!'

 • De verhoogde investeringsaftrek van 20% geldt voor zowel kleine vennootschappen als voor eenmanszaken en vrije beroepen.
 • De investeringsaftrek is van toepassing op investeringen in nieuwe immateriële vaste activa en in materiële vaste activa die in nieuwe staat zijn verkregen of tot stand zijn gebracht. Daarboven moeten ze zijn aangegaan tussen 01/01/2018 en 31/12/2019. Ook mogen de investeringen in België uitsluitend worden gebruikt voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid en moeten ze ten minste over drie jaar afschrijfbaar zijn.
 • Vennootschappen met een gebroken boekjaar worden bevoordeeld.
 • Vanaf 1 januari 2020 zullen alle vennootschappen verplicht worden om pro rata temporis af te schrijven in het jaar van investering.

Wie kan genieten van de verhoogde investeringsaftrek?

Het tarief van 20% geldt voor zowel kleine vennootschappen als voor eenmanszaken en vrije beroepen.
Kleine vennootschappen zijn vennootschappen die voor het laatste afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria hebben overschreden:

 • Jaargemiddeld personeelsbestand: 50 werknemers
 • Jaaromzet exclusief btw: € 9.000.000
 • Balanstotaal: € 4.500.000

Voor welke investeringen is de investeringsaftrek van toepassing?

De investeringsaftrek is van toepassing op investeringen in materiële vaste activa die in nieuwe staat zijn verkregen of tot stand zijn gebracht en op nieuwe immateriële vaste activa. Daarboven moeten ze zijn aangekocht tussen 01/01/2018 en 31/12/2019. Ook mogen de investeringen in België uitsluitend worden gebruikt voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid en moeten ze ten minste over drie jaar afschrijfbaar zijn.

Hoe worden vennootschappen met een gebroken boekjaar bevoordeeld?

De datum van aanwerving bepaalt of een investering al dan niet in aanmerking komt voor de verhoogde investeringsaftrek. Er wordt geen koppeling gemaakt met het aanslagjaar. Deze maatregel heeft als positief gevolg dat vennootschappen met een gebroken boekjaar worden bevoordeeld. Zo kunnen vennootschappen met afsluitdatum 30/09/2018 die een investering deden tussen 01/01/2018 en 30/09/2018 de investeringsaftrek immers nog verzilveren tegen het oude basistarief van de vennootschapsbelasting van 33,99%.

Voorbeeld.

 
 

Welke nieuwe regels gelden vanaf 2020?

Vanaf 1 januari 2020 zullen alle vennootschappen verplicht worden om pro rata temporis af te schrijven in het jaar van investering en wordt de investeringsaftrek opnieuw naar 8% gebracht.
Activa die aangekocht worden voor die datum kunnen verder degressief worden afgeschreven.

Voorbeeld.

 

Als ondernemer is het dus interessant om na te gaan of toekomstige investeringen niet vroeger kunnen worden uitgevoerd en zijn nog interessanter in combinatie met een degressieve afschrijving wanneer mogelijk.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief