• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Digitalisering van het notariaat: de digitale oprichting van een rechtspersoon

Gepost op 27 augustus 2021 in Algemeen

Dankzij een wetswijziging vanaf 1 augustus 2021 is het niet meer nodig om fysiek aanwezig te zijn bij de notaris bij de oprichting van een rechtspersoon. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zorgde voor deze nieuwe stap in de digitalisering van het notariaat.

  • De oprichting van een rechtspersoon kan digitaal indien het om een inbreng in geld gaat. Dit gebeurt via een videogesprek met de notaris en elektronische handtekening.
  • De vereisten van de oprichtingsakte blijven dezelfde, hierdoor blijft de tussenkomst van een notaris verplicht.

Kan ik mijn vennootschap digitaal oprichten?

Het is reeds geruime tijd mogelijk om een oprichting te laten doorgaan zonder de aanwezigheid van de oprichter(s), met name via een volmacht. Deze volmacht wordt gegeven aan een medeoprichter, advocaat, kantoormedewerker van de notaris of zelfs aan derden gegeven.

De wetswijziging vanaf 1 augustus maakt het mogelijk om vennootschappen, verenigingen en stichtingen die authentiek moeten worden opgericht, volledig digitaal op te richten door de oprichter(s).

Het verlijden van de authentieke akte tot oprichting van de rechtspersoon kan via een videogesprek met de notaris. De ondertekening van de akte verloopt via elektronische handtekening. Deze digitalisering is zonder bijkomende kosten voor de ondernemers.

Opgelet! Een oprichting met inbreng in natura is te complex om digitaal te laten verlopen. Een digitale oprichting kan dus enkel wanneer het om een inbreng in geld gaat. Een oprichting met inbreng in natura kan wél via volmacht.

Heb ik nog steeds een notaris nodig om mijn vennootschap op te richten?

Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen blijft van kracht en hierbij ook de inhoudelijke vereisten van een oprichting en de bijhorende oprichtingsakte. De tussenkomst van een notaris is dus nog steeds verplicht.

De notaris kan nog steeds eisen dat de oprichter(s) fysiek moet(en) verschijnen.

Dit kan in volgende gevallen:

  • De notaris vermoedt dat er sprake is van identiteitsfraude
  • Controleren van de regels aangaande handelingsbekwaamheid van de oprichter
  • Controleren van het recht om de rechtspersoon te vertegenwoordigen

België is het eerste land binnen de Europese Unie waar notarissen de digitale oprichting aanbieden. 1 augustus 2021 is de datum die voorzien was in de Europese richtlijn over het gebruik van digitale instrumenten en processen in kader van het vennootschapsrecht.

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief