Voorwaarden om een zaak te starten
Heeft u een fantastisch idee voor een eigen bedrijf? Of wilt u uw carrière een nieuwe en meer zelfstandige wending geven? Er zijn genoeg redenen om een eigen zaak te starten. Maar kan dat zomaar?
Uiteraard zijn er bepaalde voorwaarden waaraan u moet voldoen alvorens u uw ideeën vorm kan geven. We leggen u alles uit van A(anvraag) tot Z(akelijk succes).
Leeftijd en nationaliteit
U bent minimum 18 jaar en bezit burgerrechten? Dan kan u een eigen zaak starten. In principe bezit iedereen burgerrechten, tenzij deze door een rechter ontzet zijn. Tevens dient u Belg te zijn, onderdaan van de EU, Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein of in het bezit zijn van een beroepskaart.
Bedrijfsbeheer en beroepsbekwaamheid
Wilt u een eigen zaak starten dan moet u ook aan de hand van een getuigschrift, diploma of praktijkervaring een basiskennis bedrijfsbeheer kunnen aantonen om u in te schrijven bij de Kruispuntbank van ondernemingen. Ongeacht of u wil starten in hoofdberoep of eerst wilt proeven van de voordelen van een eigen zaak starten in bijberoep. Beschikt u hier niet over dan kan u dit alsnog bekomen door een examen af te leggen bij de Centrale Examencommissie. Voor sommige zelfstandige beroepen zoals bijvoorbeeld aannemer, kapper en elektricien, heeft u ook een bewijs van beroepsbekwaamheid nodig. Deze staan samengevat op de lijst van ‘gereglementeerde beroepen’.
Nota : De Vlaamse Regering heeft in juli 2017 beslist dat een attest bedrijfsbeheer vanaf 1 september 2019 niet langer vereist is.
Ondernemingsnummer aanvragen
Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden? Dan kan u uw ondernemingsnummer aanvragen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Dit is een beveiligd register met de gegevens van alle Belgische ondernemingen. U kan hier dus niet rechtstreeks aankloppen. U gaat gewoon naar een ondernemingsloket bij u in de buurt met de nodige documenten om dit te regelen. In 2017 kost de inschrijving om een eigen zaak te starten u €85,50, ongeacht welke rechtsvorm u voor uw onderneming kiest.
Btw-nummer activeren
Het ondernemingsnummer dat u via de Kruispuntbank van Ondernemingen krijgt, vormt de basis voor uw btw-nummer. Het moet echter nog worden geactiveerd.
Zichtrekening openen
Start u een vennootschap op? Dan moet u een zichtrekening openen op naam van de vennootschap en dus niet op uw naam. Dit rekeningnummer moet op alle handelsdocumenten van uw zaak vermeld staan. Hoewel er bij een eenmanszaak geen onderscheid gemaakt wordt tussen het privévermogen en dat van de zaak, moet u toch een zichtrekening openen. Dit is trouwens veel duidelijker om de privéuitgaven en die van de zaak uit elkaar te houden. Wanneer u kiest voor een éénpersoons-BVBA in plaats van een éénmanszaak is dit sowieso noodzakelijk.
Klaar om te starten? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie van een boekhouder of ondersteuning bij de opmaak van uw opstartplannen.
Ja, ik start mijn eigen zaak!