• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Wat zijn de fiscale voordelen van de bedrijfsfiets?

Gepost op 30 augustus 2019 in Fiscaliteit

Het gebruik van de (elektrische) fiets voor woon-werkverkeer is populairder dan ooit. Voor heel wat pendelaars die dagelijks met het fileprobleem kampen, biedt de bedrijfsfiets een interessant alternatief voor de bedrijfswagen. Naast een gezonde portie lichaamsbeweging zijn er ook flink wat fiscale voordelen verbonden aan deze nieuwe trend. We fietsen samen met u even door de huidige wetgeving.

 • Zowel de gewone als de elektrische fiets en speed pedelecs vallen binnen het toepassingsgebied voor de sociale en fiscale gunstregimes.
 • Wanneer een bedrijfsfiets ter beschikking wordt gesteld voor de verplaatsingen van woon-werkverkeer, dan wordt deze niet beschouwd als een voordeel van alle aard.
 • De bedrijfsfiets geldt niet als een loonvoordeel en is niet onderhevig aan sociale bijdragen.
 • De kosten die specifiek gemaakt zijn om het gebruik van woon-werkverkeer aan te moedigen, zijn voor 120% aftrekbaar als beroepskost.
 • Het federaal parlement heeft beslist om het btw-tarief bij de aankoop van een fiets te verlagen naar 6%.
 • De verschillende fiscale voordelen verbonden aan de bedrijfsfiets zijn combineerbaar met andere vormen van verplaatsingsvergoedingen.
 • Men kan een kostenvergoeding van € 0,24 per afgelegde kilometer inbrengen in de aangifte personenbelasting.

Welke fietsen komen in aanmerking?

Zowel de gewone als de elektrische fiets en de speed pedelecs komen in aanmerking voor de sociale en fiscale gunstregimes.
Een elektrische fiets is uitgerust met een elektrische hulpmotor die geen ondersteuning meer biedt vanaf 25 km per uur. Een speed pedelec daarentegen is een elektrische fiets waarbij de aandrijfkracht wordt onderbroken bij een snelheid van 45 km per uur.

Wat zijn de fiscale voordelen van de bedrijfsfiets voor de werknemer?

De bedrijfsfiets wordt niet beschouwd als een voordeel van alle aard en is dus fiscaal vrijgesteld voor de werknemer. De voorwaarde is wel dat de bedrijfsfiets gebruikt wordt voor woon-werkverplaatsingen. Daarnaast mag de fiets ook onbeperkt voor privéverplaatsingen gebruikt worden zonder dat het voordeel van alle aard wordt aangerekend.

Wat met de sociale bijdragen?

Het privégebruik van een bedrijfsfiets is niet onderhevig aan sociale bijdragen. Wanneer een werknemer of bedrijfsleider zijn bedrijfsfiets gebruikt voor woon-werkverkeer én voor privéverplaatsingen, dan geldt dit niet als een loonvoordeel waarop sociale bijdragen betaald moeten worden. Wordt de bedrijfsfiets daarentegen louter voor privéverplaatsingen gebruikt, dan wordt de fiets wel aanzien als een loonvoordeel waarop sociale bijdragen verschuldigd zijn.

Wat zijn de fiscale voordelen van de bedrijfsfiets voor de werkgever?

De bedrijfsfiets is voor 120% fiscaal aftrekbaar, zowel voor de aankoop van de fiets zelf als voor de kosten van onderhoud en herstellingen. Het fiscaal voordeel wordt bovendien uitgebreid naar bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, hangsloten, de plaatsing van een fietsenstalling en zelfs sanitaire voorzieningen. Opnieuw geldt de voorwaarde dat de medewerker de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. 

Deze verhoogde aftrek wordt in de vennootschapsbelasting echter vanaf 1 januari 2020 afgeschaft. Daarna zal een gewone aftrek van 100% gelden. Een zelfstandige die onderworpen is aan de personenbelasting zal wel kunnen blijven genieten va de 120%-aftrek.

Welk btw-tarief is van toepassing op de aankoop van de bedrijfsfiets?

Het federaal parlement heeft, in het kader van de strijd tegen de klimaatopwarming, beslist om het btw-tarief voor de aankoop van zowel gewone als voor elektrische fietsen en speed pedelecs te verlagen van 21% naar 6%.
De btw-wetgeving is echter een Europese bevoegdheid dus moet de Europese commissie eerst haar zegen geven alvorens de verlaging in werking treedt.

Is de bedrijfsfiets combineerbaar met andere vormen van verplaatsingsvergoedingen?

De bedrijfsfiets is combineerbaar met de bedrijfswagen of andere vormen van verplaatsingsvergoedingen zoals de terugbetaling van een openbaar vervoerabonnement.

Daarnaast is het ook toegestaan om bovenop een bedrijfsfiets een fietsvergoeding toe te kennen voor woon-werkverplaatsingen. Het is hierbij niet van belang of men de eigen fiets gebruikt of een fiets die ter beschikking wordt gesteld door de werkgever. De fietsvergoeding is fiscaal vrijgesteld tot een bedrag van € 0,24 per kilometer.

Kan men een kostenvergoeding inbrengen voor afgelegde kilometers met de bedrijfsfiets?

In de aangifte personenbelasting wordt er een kostenforfait van de beroepsinkomsten afgetrokken. Men kan er echter ook voor kiezen om de werkelijke beroepskosten te bewijzen. Op die manier kan men een forfaitaire kost van € 0,24 per afgelegde kilometer in rekening brengen. Interessant is dat dat deze kostenvergoeding cumuleerbaar is met de vrijgestelde fietsvergoeding.

Het gebruik van de forfaitaire kost is evenwel geen verplichting. De reële kosten verbonden aan de fiets, bijvoorbeeld afschrijvingen en onderhoudskosten, mogen ook steeds bewezen worden. Wanneer de fiets tevens privé gebruikt wordt, dan moeten de kosten geprorateerd worden.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief