• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE - Stedelijke en gemeentelijke steunmaatregelen

Gepost op 27 mei 2020 in Algemeen

Naast de gekende federale en Vlaamse maatregelen, zijn er ook, afhankelijk van waar de onderneming gevestigd is, stedelijke en gemeentelijke steunmaatregelen mogelijk.

We sommen hier enkele Oost-Vlaamse gemeenten op, deze lijst is echter niet exhaustief. Op de website van Vlaio kan je nog andere gemeenten terugvinden die steunmaatregelen voorzien in het kader van de coronacrisis.
Vind je je gemeente niet terug in het overzicht, neem contact op met je dossierbeheerder. Wij helpen je graag verder!

Brakel

De gemeente Brakel ondersteunt lokale ondernemers met een premie van 500 euro indien zij de corona hinder- of compensatiepremie (3.000 euro) ontvingen. Wie in aanmerking komt voor de compensatiepremie van 1.500 euro kan een premie van 250 euro aanvragen.

Gent

Ook Stad Gent komt met enkele economische steunmaatregelen voor ondernemers.

Een overzicht:

 1. Voor elke maand waarin de federale coronamaatregelen gelden, worden de bedrijfsbelastingen kwijtgescholden. Zo wil het stadsbestuur zowel grote als kleine ondernemingen steunen en samen met de federale en Vlaamse steunmaatregelen liquiditeitsproblemen voorkomen.
 2. Stad Gent geeft voor alle bedrijfsgebonden belastingen van het jaar 2020 uitstel van betaling tot 30 september 2020.
 3. Belastingen voor zaken die niet kunnen doorgaan moeten niet betaald worden van 13 maart 2020 tot zolang de algemene maatregelen van kracht zijn. Denk hierbij aan belastingen voor terrassen, vaste reclame zichtbaar vanop de weg, standgelden, …
 4. Stad Gent betaalt al haar leveranciers zo snel mogelijk na goedkeuring van de factuur, zonder de vervaldag af te wachten.
 5. De geplande hervorming van de bedrijfsbelastingen op oppervlakte en drijfkracht wordt uitgesteld tot 2022.

Wat zit er nog aan te komen?

 1. Het stadsbestuur bekijkt tegemoetkomingen in de huur en concessies van zelfstandigen en kleine ondernemingen die huren bij de stad. Ondernemers die hieronder vallen worden door de Stad Gent gecontacteerd.
 2. Ook voor de taxisector wil de Stad Gent een kwijtschelding van belastingen voorzien. Het Vlaams taxidecreet zorgt er op dit moment helaas nog voor dat dit niet mogelijk is. Sinds het nieuwe taxidecreet van kracht is betalen taxichauffeurs hun belastingen niet langer aan de steden of gemeenten, maar rechtstreeks aan de Vlaamse overheid.

Marktkramers krijgen een vrijstelling van retributie (tot december 2020), foorkramers een vrijstelling van standgeld (in 2020 en 2021) en hotels een vrijstelling van kamerbelasting. Ook de betaling voor terrasinrichtingen wordt een kwartaal opgeschort.

Kruisem

Marktkramers moeten in 2020 slechts voor een half jaar standgeld betalen, gezien de openbare markten in Kruishoutem en Zingem niet doorgaan.
Daarenboven zal er geen standgeld geïnd worden bij kermiskramers voor kermissen die niet kunnen doorgaan.
De inning van de drijfkrachtbelasting voor onderneming gevestigd in Kruisem wordt voor 2020 voorlopig uitgesteld.

Om de lokale ondernemers een duwtje in de rug te geven, promoot gemeente Kruisem het lokaal kopen via een aangepaste pagina op hun website, infoborden langs de invalswegen en andere communicatiemiddelen.

Nazareth

Bedrijven die een hinder- of compensatiepremie krijgen of kregen tijdens de coronacrisis, krijgen gedurende één kwartaal een vermindering in de bedrijfsbelasting.

Aan zo’n 265 bedrijven wordt een toeslag van 500 euro gegeven wanneer ze recht hebben op de hinderpremie. Ongeveer 150 handelszaken krijgen 250 euro bovenop de compensatieregeling waar ze recht op hebben. De toeslag wordt evenredig verminderd wanneer de premie niet volledig uitgekeerd wordt.

Specifiek voor de handelaars en horeca uitbaters wil de gemeente samen met Unizo een actie uitwerken. Hierbij wordt gedacht aan een spaarkaart waarbij het lokaal bestuur voor 50% tussenkomt.

Oudenaarde

Het Oudenaards stadsbestuur heeft een lokale ondersteuningspremie gelanceerd voor ondernemingen die de Vlaamse hinder- of compensatiepremie hebben ontvangen. Ondernemingen met een vestiging op het grondgebied van Oudenaarde kunnen een éénmalige premie aanvragen van € 500 bij ontvangst van de hinderpremie en € 250 bij ontvangst van de compensatiepremie.

De lokale premie wordt toegekend nadat de onderneming het bewijs voorlegt van de betaling van het respectievelijk bedrag door de Vlaamse Overheid. De lokale premie wordt gestort op het rekeningnummer van de onderneming, die dezelfde moet zijn als waar de Vlaamse Overheid op uitbetaald heeft.

Daarenboven zal momenteel geen terrasbelastingen of promotaks geïnd worden, zal er geen standgeld voor marktkramers of kermiskramers geïnd worden, zolang dat deze activiteiten niet kunnen doorgaan en gebeurt ook geen invordering van nalatigheidsintresten over dit jaar.

De lokale ondersteuningspremie kan hier aangevraagd worden.

Wortegem-Petegem

Het gemeentebestuur start een noodfonds op om de lokale economie een duwtje in de rug te geven. Het schepencollege zal hiertoe een werkgroep samenstellen met o.a. vertegenwoordiging uit de werkgeversorganisaties, die gerichte acties voor de lokale zelfstandigen zal uitwerken.

Verder wil het gemeentebestuur de lokale handelaars helpen om hun activiteiten voor het najaar in de kijker te zetten, op voorwaarde dat de versoepelingen doorgaan zoals gepland. De activiteiten mogen uiteraard ook virtueel georganiseerd worden (vb. infosessies, vraag en antwoord, training/workshop, ...). Er zal een activiteitenbundel bij alle inwoners bedeeld worden.

Meer informatie omtrent de activiteitenbundel vind je hier.

Zottegem

De terrasbelasting die horecazaken betalen voor de inname van een deel van het openbaar domein, voor het plaatsen van een terras, wordt voor 2020 integraal geschrapt. Cafés en restaurants zijn sinds 14 maart verplicht gesloten. Het stadsbestuur wil de horecazaken een duwtje in de rug geven door deze belasting dit jaar te schrappen. Horecazaken die reeds betaald hebben, zullen het betaalde bedrag terug betaald krijgen.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief