• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE - Inzetten van werkbaarheidscheques tijdens de coronacrisis

Gepost op 29 oktober 2020 in Algemeen

Wat zijn werkbaarheidscheques?

Het is een initiatief van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en werd in het leven geroepen om ondernemingen te motiveren om het welzijn op het werk te verhogen.

Met de werkbaarheidscheques kan een onderneming een scan of meting aankopen om de werkbaarheid in het bedrijf in kaart te brengen of voor de begeleiding bij het opstellen van een werkbaarheidsplan.

Tijdens deze coronacrisis is welzijn op het werk een extra uitdaging geworden. Het is dan ook cruciaal dat iedereen in deze nieuwe omstandigheden veilig en gezond aan de slag kan. Daarom werd de toepassing van de werkbaarheidscheques tijdelijk verruimd.

Voor welke acties kan ik de werkbaarheidscheques inzetten?

De werkbaarheidscheque kan gebruikt worden voor:

 • Een meting of scan om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen
 • Begeleiding bij het uitvoeren van een scan/meting

De begeleiding kan bestaan uit:

 • Rapporteren over de werkbaarheid
 • Opstellen van een werkbaarheidsplan en het toekennen van prioritering aan de maatregelen of verbeterprojecten opgenomen in dit plan
 • Monitoring en opvolging van de veranderingen op vlak van werkbaar werk
 • Uitwerken van telewerkbeleid (NIEUW)

Telewerken is voor veel bedrijven de oplossing om werknemers veilig aan de slag te houden tijdens deze coronacrisis. De Vlaamse Regering wil bedrijven ook aanzetten om telewerken in de toekomst mogelijk te maken en zorgde er daarom voor dat de werkbaarheidscheques ook inzetbaar zijn voor het uitwerken van een telewerkbeleid.

De onderneming dient zich te engageren om na de analyse of begeleiding ook effectief maatregelen en/of verbeterprojecten door te voeren in het teken van werkbaar werk.

De cheques kunnen enkel gebruikt worden in samenwerking met een geregistreerde dienstverlener van de kmo-portefeuille en kunnen maximaal drie keer aangevraagd worden, voor een maximumbedrag van €10.000.
De werkbaarheidscheques kunnen tot eind december 2020 aangevraagd worden of tot het beschikbare budget van €3.000.000 is opgebruikt.

Uitbreiding naar aanleiding van de coronacrisis

Naar aanleiding van de coronacrisis werd besloten om de focus van de werkbaarheidscheque te verruimen. Het initiële doel van de cheques is “een versnelling hoger schakelen op vlak van werkbaar werk”. Om deze doelstelling te blijven behouden in tijden van corona wordt vooral extra aandacht besteed aan het psychosociaal welbevinden.

Dit kan in de vorm van advies, begeleiding en opleiding voor:

 • Aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie die een positieve invloed hebben op de werkbaarheid en veiligheid van de werknemers
 • Competentieversterking noodzakelijk om te kunnen werken in de gewijzigde arbeidscontext
 • Aanpak van de impact op het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers

Opgelet! De aankoop of plaatsing van beschermingsmateriaal kan niet gefinancierd worden met deze maatregel. Advies, begeleiding of een opleiding over het gebruik hiervan op de werkvloer kan wel.

Verhoging kmo-portefeuille voor acties werkbaar werk

Wanneer het jaarlijks budget van de kmo-portefeuille (€10.000) reeds werd opgebruikt, kan een onderneming een eenmalig extra budget van €5.000 krijgen.

Hierbij bedraagt het steunpercentage

 • voor kleine ondernemingen: 30%
 • voor middelgrote ondernemingen: 20%

Grote ondernemingen worden uitgesloten.

Aanvraagprocedure

De aanvraag voor de werkbaarheidscheques (en verhoging van de kmo-portefeuille) verloopt via de online applicatie van ESF-Vlaanderen. Bekijk hier het volledige stappenplan voor de aanvraag.

Aanvragen voor 2020 kunnen ingediend worden tot 31 december 2020.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief