• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Is het gunstig om mijn studiejaren af te kopen?

Gepost op 6 november 2020 in Algemeen

Nog tot 30 november 2020 kunnen bepaalde studiejaren worden 'afgekocht'. Ze tellen daarna mee als arbeidstijd voor de berekening van het pensioen. Het bedrag van die 'afkoop' is afhankelijk van het tijdstip waarop de aanvraag tot gelijkstelling van de studieperiodes wordt ingediend. Tot en met 30 november 2020 geldt een overgangsperiode die voorziet in een gunstig tarief. Daarna wordt het in de meeste gevallen een stuk duurder.

Wat is de afkoop van studiejaren?

Toekomstige gepensioneerden hebben de mogelijkheid om een bijdrage te storten, waardoor bepaalde van hun studiejaren meetellen voor de berekening van hun wettelijk rustpensioen. Vandaar dat men vaak spreekt over de ‘afkoop’ van studiejaren.

Deze maatregel is uiteraard enkel nuttig voor mensen die op het moment van pensionering nog niet aan een volledige beroepsloopbaan van 45 jaar komen. Voor sommige beroepscategorieën is de beroepsloopbaan korter, bijvoorbeeld voor sommige ambtenaren.

Deze maatregel kan benut worden door zelfstandigen, werknemers en ambtenaren.

Welke studiejaren kan ik afkopen?

De afkoop van studiejaren is enkel mogelijk voor studiejaren die uiteindelijk geleid hebben tot het behalen van:

  • Een diploma van hoger onderwijs met volledig leerplan
  • Een diploma of certificaat behaald na afloop van een leerovereenkomst
  • Een diploma of certificaat behaald na afloop van het secundair onderwijs na het zesde jaar secundair

Wat het hoger onderwijs betreft, is de afkoop beperkt tot één diploma (= het einddiploma). Wanneer iemand meerdere diploma’s heeft die nodig zijn voor het behalen van het einddiploma, tellen deze voorafgaande jaren ook mee (bijvoorbeeld de studiejaren van een bachelor om uiteindelijk een master te behalen).

‘Gedubbelde’ jaren tellen niet mee. Men houdt ook geen rekening met de studiejaren die uiteindelijk niet tot één van bovenvermelde diploma’s hebben geleid.

Hoeveel kost de afkoop van studiejaren?

Het bedrag dat als bijdrage moet worden betaald, hangt af van het tijdstip waarop de aanvraag tot afkoop ingediend wordt.

Tot en met 30 november 2020 geldt nog een overgangsregeling waarin een gunsttarief voorzien is. De regularisatie kost de zelfstandige 1.560,60 euro per studiejaar vanaf 1 januari van het jaar waarin hij 20 jaar is geworden. De studiejaren van vóór de 20ste verjaardag van de zelfstandige kunnen ook afgekocht worden, maar het duurder tarief, zoals hieronder beschreven, is dan van toepassing.

Vanaf 01 december 2020 wordt het heel wat duurder om de studiejaren te regulariseren. Er geldt dan een hoger bedrag in functie van de tijd die verstreken is tussen het behalen van het diploma voor de laatste studieperiode waarvoor de regularisatie wordt aangevraagd en de indiening van de regularisatie-aanvraag:

  • Minder dan 10 jaar: 1.560,60 euro
  • Tussen 10 en 20 jaar: verhoging met 50%
  • Tussen 20 en 30 jaar: verhoging met 70%
  • Tussen 30 en 40 jaar: verhoging met 85%
  • Meer dan 40 jaar: verhoging met 95%

Het bedrag van de regularisatiebijdrage dat een zelfstandige betaalt is fiscaal aftrekbaar.

Wat brengt de afkoop van studiejaren op?

Door de afkoop van de studiejaren wordt een extra bedrag aan pensioen uitgekeerd:

  • In het stelsel van de zelfstandigen en loontrekkenden levert één afgekocht jaar een extra bedrag van 271,98 euro per jaar op indien men alleenstaande is. Indien het gezinstarief voor de pensioenen van toepassing is, zal een extra bedrag van 339,33 euro van toepassing zijn. Deze bedragen worden nog geïndexeerd.
  • In het stelsel van de ambtenaren is er geen vast bedrag. Hoe hoger het loon dat als basis dient voor de berekening van het pensioen, hoe méér de regularisatie opbrengt. Bij wie vóór 1962 werd geboren, telt daarbij het loon van de laatste 5 jaar van de loopbaan. Voor jongere personen telt het loon van de laatste 10 jaar.

Het is duidelijk dat altijd goed op voorhand berekend dient de worden indien de afkoop wel degelijk iets zal opleveren. Of het om een groot of klein verschil gaat, hangt af van situatie tot situatie. In sommige gevallen is het mogelijk dat de afkoop niets of weinig oplevert, in dit geval is het beter om de afkoop niet te laten doorgaan.

Benieuwd of een regularisatie al dan niet een voordeel inhoudt? Hiervoor kan een aanvraag ingediend worden bij de Pensioendienst. De aanvraag is niet bindend: indien de simulatie niet gunstig blijkt, is het nog altijd mogelijk om af te stappen van de afkoop.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

 © CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief