• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

NEWSFLASH – Vlaamse overheidssteun voor bedrijven in het kader van de energiecrisis

Gepost op 7 oktober 2022 in Algemeen

De Vlaamse Regering heeft voorzien in enkele steunmaatregelen om zelfstandigen en ondernemingen bij te staan tijdens de energiecrisis.

Uitbreiding overbruggingsregeling

De overbruggingslening kunnen Vlaamse kmo’s gebruiken om te voldoen aan hun liquiditeitsnoden n.a.v. de Oekraïnecrisis. Het betreft een aantrekkelijke lening met interest van 1,5% waardoor een kleine onderneming 200.000 euro kan lenen en een middelgrote 400.000 euro. Tot 50.000 euro is een looptijd van 24 maanden van toepassing en voor ontleende bedragen erboven een looptijd van 36 maanden. In de eerste 12 maanden dient er geen aflossing te gebeuren.

Ingevolge de nieuwe energiecrisis werd beslist om het maximum te ontlenen bedrag voor kmo’s op te trekken tot 750.000 euro. Daarnaast wordt het voor alle ondernemingen, ongeacht de grootte, mogelijk een nieuwe meer uitgebreide variant van de overbruggingslening af te sluiten waarmee er tot maximum 2 miljoen euro kan worden ontleend gedurende een looptijd van 6 jaar.

Impulsprogramma energietransitie

De Vlaamse Regering wil via een impulsprogramma van ongeveer 100 miljoen euro de overgang naar hernieuwbare energie bij Vlaamse ondernemingen de komende jaren versnellen. Dit programma houdt in dat de overheid ondernemingen zal bijstaan en adviseren om onafhankelijker te worden van fossiele brandstoffen.

Steunpakket energiekosten

Tenslotte heeft de regering ook een steunpakket voor energiekosten uitgewerkt. De toegenomen energiekost zal op volgende manier worden gecompenseerd:

  • Voor ondernemingen die vorig jaar minstens 7.500 euro uitgaven aan energie, bedraagt de steun van 25% op de energiemeerkost met een beperking tot 80% van hun operationele verlies met een maximum van 500.000 euro per kwartaal;
  • Voor ondernemingen met een hogere energiekost bedraagt de steun 30% op de energiemeerkost met een beperking tot 80% van hun operationele verlies met een maximum van 4 miljoen euro per kwartaal;
  • Voor ondernemingen in gevoelige sectoren bedraagt de steun 35% op de energiemeerkost met een beperking tot 80% van hun operationele verlies met een maximum van 7,5 miljoen euro per kwartaal.

Enkel ondernemingen die kunnen aantonen dat ze vóór de energiecrisis voldoende gezond waren maar er nu pas verliezen door lijden, kunnen aanspraak maken op de steun. Minstens de helft van het verlies moet het gevolg zijn van de gestegen energiekosten. Dit betekent dat de energiekost van de onderneming moet verdubbeld zijn in het vierde kwartaal van 2022 tegenover 2021. De steun geldt voor de voor de volgende twee kwartalen van 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023.

Daarnaast is het ondernemingen niet toegelaten om in het jaar waarin ze de steun ontvangen dividenden uit te keren. Ze mogen ook slechts voor maximum 35% van de tewerkstelling in diezelfde periode van het voorgaande jaar beroep doen op de tijdelijke werkloosheid.

Deze maatregelen zijn momenteel nog niet in werking maar wel in volle ontwikkeling.

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief