• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Personeelsbudget voor 2023: enkele aandachtspunten

Gepost op 23 december 2022 in Management

Het einde van het jaar is in zicht en even snel zal het nieuwe jaar van start gaan. Belangrijke kosten voor een werkgever zijn de personeelskosten. De wetgever heeft dit jaar belangrijke wijzigingen doorgevoerd om mee rekening te houden bij de opmaak van het budget.

 • Loonindexering
 • Auteursrechten
 • Energiepremie voor bedrijven met hoge winsten
 • RSZ-korting en uitstel van betaling
 • Vergroening bedrijfswagens

Loonindexering

In sommige sectoren worden de lonen tot 11% geïndexeerd. Er wordt voorspeld dat de inflatie in 2023 geleidelijk zal dalen. De volgende overschrijding van de spilindex wordt verwacht in mei 2023.

Auteursrechten

Bepaalde werknemers in een organisatie ontvangen een vergoeding voor auteursrechten. Eind oktober heeft de Ministerraad een voorontwerp van Programmawet goedgekeurd dat uitvoering moet geven aan de aangekondigde begrotingsmaatregelen. Dit voorontwerp wenst een grondige beperking van het fiscaal stelsel voor de auteursrechten door te voeren, waardoor heel wat beroepen die op vandaag het fiscaal stelsel gebruiken vanaf 2024 volledig uit de boot zouden vallen.

Energiepremie voor bedrijven met hoge winsten

De loonmarge voor 2023-2024 werd vastgelegd op 0%. Dit betekent dat er geen ruimte is voor een loonsverhoging buiten de index. Er is wel een uitzondering mogelijk in de vorm van een energiepremie van maximaal 750 euro per werknemer. Hieraan zijn volgende voorwaarden verbonden:

 • Maximaal 500 euro in bedrijven met hoge winsten;
 • Maximaal 500 en 750 euro in bedrijven uitzonderlijk hoge winsten.

Wat er wordt verstaan onder ‘(uitzonderlijk) hoge winsten’ wordt onderhandeld door de sociale partners in de sectoren.

RSZ-korting en uitstel van betaling

Op de netto globale werkgeversbijdragen wordt er tijdens het eerste en tweede kwartaal van 2023 een RSZ-korting van 7,07% toegepast.

Voor de werkgeversbijdragen van het derde en vierde kwartaal van 2023 zal er beroep kunnen gedaan worden op een gedeeltelijk betalingsuitstel. Dit betekent de mogelijkheid om een deel van de werkgeversbijdragen – meer bepaald 7,07% van de netto globale werkgeversbijdragen – pas in 2025 te betalen.

Ook voor de bijdragen van het eerste kwartaal van 2023 kan er een minnelijk afbetalingsplan aangevraagd worden. Hierdoor kunnen de betalingen gespreid worden.

Vergroening bedrijfswagens

Vanaf 1 januari 2023 start de vergroening van bedrijfswagens. De belastingvoordelen voor wagens met een verbrandingsmotor worden geleidelijk aan afgebouwd om uiteindelijk in 2026 te verdwijnen. Plug-in hybride wagens zijn als eerste aan de beurt: de wagen zelf behoudt zijn huidige fiscale aftrekbaarheid, maar de aftrekbaarheid van de fossiele brandstofkosten (benzine of diesel) daalt vanaf die datum naar 50% indien hij besteld werd na 1 januari 2023.

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief