• Investeert voortdurend in kennis
 • Pro-activiteit
 • Een persoonlijke service
 • Pragmatisch & Dynamisch
 • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

De klok tikt: wanneer sluit ik best mijn leasing- of rentingcontract af?

Gepost op 17 mei 2023 in Boekhouding

 • Leasing versus renting
 • Zijn de kosten verbonden aan een leasing of renting 100% aftrekbaar?
 • Wanneer sluit ik best het contract voor een hybride wagen?
 • Wanneer sluit ik best het contract voor een elektrische wagen?
 • Aankoopoptie lichten bij einde contract?

Leasing versus renting

Ondanks een aantal grote verschillen (vooral op boekhoudkundig vlak), worden de begrippen renting en leasing nog vaak met elkaar verward. In deze blogpost werd het verschil tussen renting en leasing reeds toegelicht.

Kort samengevat:

 • Bij leasing zal de leasingmaatschappij juridische eigenaar blijven en verwerft de onderneming de economische eigendom over de personenwagen. De wagen wordt geboekt op de balans van uw vennootschap en afgeschreven. Op het einde van het leasecontract is er de mogelijkheid om de wagen aan te kopen, door in te gaan op de aankoopoptie van maximaal 15%.
 • Bij renting zal de leasingmaatschappij zowel juridische als economische eigenaar van de personenwagen blijven. De wagen wordt niet geboekt op de balans van uw vennootschap. Net als bij een leasing is er de mogelijkheid om op het einde van het contract de bedrijfswagen aan te schaffen, door in te gaan op de aankoopoptie van minimaal 16%.

Zijn de kosten verbonden aan een leasing of renting 100% aftrekbaar?

Dit hangt af van meerdere factoren. Zo zal de datum van de afsluiting van het lease – of huurcontract een bepalende factor zijn om te bepalen onder welk fiscaal regime uw wagen valt. Het is van geen belang wanneer u de geleasede wagen of gerente wagen in gebruik neemt.

Wanneer sluit ik best het contract voor een hybride wagen?

Wanneer u kiest voor een leasing of renting van een hybride voertuig, is een ondertekening van het contract vóór 1 juli 2023 absoluut aan te raden. Zo zullen de kosten m.b.t. de leasing of renting van de wagen aftrekbaar blijven volgens de huidige fiscale regeling gedurende de volledige duurtijd van de leasing of renting, met een minimum van 50% en een maximum van 100%. Voor die auto geldt de zgn. vergroening van de autofiscaliteit, dat is de geleidelijke afschaffing van de kostenaftrek, niet. De enige uitzondering zijn de brandstofkosten, waarvan de aftrekbaarheid wordt beperkt tot hoogstens 50%.

Tekent u het lease – of renting contract na 1 juli 2023, dan is de huidige fiscale aftrekregeling van toepassing tot en met aanslagjaar 2025. Vanaf aanslagjaar 2026 komt u in het regime voor de vergroening van de autofiscaliteit terecht. Concreet betekent dit dat de maximale aftrekbaarheid vanaf aanslagjaar 2026 (verbonden met een boekjaar dat ten vroegste aanvangt op 1 januari 2025) stelselmatig daalt.

Aanslagjaar

Bovengrens aftrekbaarheid

2026

75%

2027

50%

2028

25%

2029

0%


Het aangaan van een leasing of renting na 1 januari 2026 van een hybride voertuig zal niet langer aftrekbaar zijn.

Wanneer sluit ik best het contract voor een elektrische wagen?

Wanneer u een volledig elektrische wagen wenst te leasen of renten, dan heeft u nog tijd tot en met 2026 om het contract af te sluiten. De autokosten en brandstofkosten (elektriciteit) blijven dan gedurende de volledige levensduur bij de leasingnemer of huurder aftrekbaar. Voor koolstofemmissievrije wagens geleased of gehuurd vanaf 1 januari 2027 daalt de aftrekbaarheid in functie van het jaar waarin het leasingcontract of rentingcontract wordt ondertekend.

Jaar van ondertekening leasecontract of rentingcontract

Fiscale aftrekbaarheid voor hun volledige levensduur bij de leasingnemer of huurder

In 2026 of vroeger

100%

In 2027

95%

In 2028

90%

In 2029

82,50%

In 2030

75%

Vanaf 1 januari 2031

67,50%

 

Aankoopoptie lichten bij einde contract?

Wanneer u na afloop van het leasing- of rentingcontract de aankoopoptie zou lichten, dan blijft de aftrekbeperking van het voertuig te bepalen in functie van de initiële datum van afsluiting van het leasing – of rentingcontract en niet op de datum van de overname. De lichting van de optie wordt niet gezien als een nieuwe aankoop en heeft dus geen gevolgen voor de fiscale regels inzake de aftrek van de kosten.

Voorbeeld

Op 23.03.2023 sluit een vennootschap een leasingcontract af (looptijd van 48 maanden) voor een volledige elektrische personenwagen. Zij geniet van de 100% kostenaftrek gedurende de ganse looptijd van het leasingcontract, dus tot 23.03.2027. Als vennootschap aankoopoptie licht op 23.03.2027 dan zullen alle kosten met betrekking tot deze wagen verder voor 100% aftrekbaar zijn.

Onthoud dat het interestgedeelte in de leasing of renting voor 100% aftrekbaar is.

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief