• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Indexatie forfaitaire vergoeding voor dienstreizen

Gepost op 6 december 2023 in Algemeen

Wanneer een bedrijfsleider dienstreizen maakt, kan de vennootschap aan de bedrijfsleider een forfaitaire vergoeding toekennen om de kosten van de bedrijfsleider tijdens deze beroepsmatige verplaatsing te dekken. Deze vergoedingen worden geacht de werkelijke kost te dekken wanneer het bedrag, rekening houdende met het werkelijk aantal verplaatsingen een bepaald plafond niet overschrijdt. Deze vergoeding is 100% fiscaal aftrekbaar bij de vennootschap én niet belastbaar bij de bedrijfsleider.

Forfaitaire dagvergoeding voor maaltijden

Sinds 1 januari 2023 bedraagt de forfaitaire dagvergoeding voor dienstreizen 19,99 EUR/dag. Met ingang van 1 december 2023 werd de dagvergoeding geïndexeerd. Voor dienstreizen vanaf 1 december 2023 bedraagt de dagvergoeding 20,39 EUR/dag. Om deze belastingvrij te kunnen toekennen, blijven de volgende voorwaarden van toepassing:

  • De dagvergoeding wordt toegekend in functie van het aantal effectieve verplaatsingen.
  • De duur van de verplaatsing bedraagt minimaal 6 uur. Deze wordt berekend vanaf het vertrek op de plaats van tewerkstelling tot de terugkeer op de plaats van tewerkstelling (tenzij rechtstreeks vanuit de woonplaats wordt vertrokken).
  • De vergoedingen mogen de maaltijden niet vergoeden die reeds via een ander voordeel gedekte worden (bijvoorbeeld maaltijdcheques).
  • De vennootschap of een derde mag op geen enkele manier de kost van de maaltijd op zich nemen.

Maandelijkse forfaitaire vergoeding

Als de bedrijfsleider regelmatig prestaties buiten de bedrijfszetel uitvoert, kan je ook gebruik maken van een maandelijkse forfaitaire vergoeding. Sinds 1 januari 2023 bedraagt deze maandelijkse forfaitaire vergoeding 318,84 EUR/maand. Met ingang van 1 december 2023 wordt deze vastgelegd op 326,84 EUR/maand.

Volgende voorwaarden blijven van toepassing:

  • De vergoeding mag nooit hoger liggen dan 16 x de forfaitaire dagvergoeding.
  • De verplaatsing mag er evenwel geen aanleiding toe geven dat de vennootschap of een derde de kost van de maaltijd op zich neemt en de verplaatsing mag evenmin aanleiding geven tot enig ander voordeel om de maaltijdkosten te dekken.

Voor de toekenning van deze maandelijkse forfaitaire vergoeding geldt de voorwaarde niet dat de verplaatsing minstens 6 uur moet duren.

40-dagen-regel

Uw vennootschap mag de forfaitaire vergoeding niet toekennen voor woon-werkverplaatsingen. Bent u als bedrijfsleider in één kalenderjaar 40 dagen of meer aanwezig op één bepaalde plaats, lees: bij één klant, dan beschouwt de fiscale administratie deze plaats als een zogenaamde vaste plaats van tewerkstelling. Deze verplaatsingen komen niet in aanmerking voor de toekenning van de dagvergoeding of voor berekening van de 16 dagen bij de maandvergoeding.

Fiche 281.20

Indien u als bedrijfsleider een forfaitaire dag- of maandvergoeding krijgt, moet dit door de vennootschap verplicht worden vermeld op de fiche 281.20. Het totaalbedrag van de in 2023 toegekende forfaitaire vergoedingen, dient te worden opgenomen in het vak ‘Diverse Inlichtingen - Eigen kosten van de vennootschap - Forfaitaire vergoedingen overeenkomstig ernstige normen’ vermelden.

Niet voor zelfstandigen zonder vennootschap

Ter herinnering, een zelfstandige zonder vennootschap, kan geen gebruik maken van deze forfaitaire vergoedingen.

 

 © CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief