• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Belastingvermindering voor een laadstation

Gepost op 5 januari 2024 in Algemeen

Particulieren kunnen een éénmalige belastingvermindering verkrijgen naar aanleiding van de aankoop en plaatsing van een laadstation thuis. De particulier die dit deed voor het einde van 2023, kreeg een belastingvermindering van 30%. In 2024 bedraagt het tarief 15% tot 31 augustus. In de periode daarna wordt geen belastingvermindering voorzien. Het bedrag van de uitgaven waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend en waarop ze wordt berekend, is beperkt tot 1.500 euro per laadpaal en per belastingplichtige of 8.000 euro per laadpaal en belastingplichtige, wanneer het een bidirectioneel laadstation betreft.

In de personenbelasting wordt een federale belastingvermindering verleend voor de uitgaven die:

1) in de periode van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024 door de belastingplichtige-natuurlijk persoon werkelijk zijn betaald;

De belastingvermindering wordt toegekend voor het jaar waarin de uitgave effectief is betaald. Het percentage van de belastingvermindering op de in aanmerking komende uitgaven daalt stelselmatig i.f.v. de datum van betaling van de uitgaven m.b.t. het laadstation. Voor uitgaven gedaan in 2023 bedraagt de belastingvermindering 30%. Uitgaven in 2024 (tot uiterlijk 31 augustus 2024) genieten slechts een belastingvermindering van 15%.

De maximale uitgaven waarop vermelde percentages toegepast kunnen worden:

Gewoon laadstation                            1.750,00 euro per laadstation en per belastingplichtige
Bidirectioneel laadstation                  8.000,00 euro per laadstation en per belastingplichtige

Het maximumbedrag geldt per laadstation én per belastingplichtige. Dit heeft tot gevolg dat een belastingplichtige tijdens een belastbaar tijdperk geen twee laadpalen in aanmerking kan laten komen voor de belastingvermindering.

Wanneer een echtpaar aan hun woning tijdens een belastbaar tijdperk twee laadpalen laat installeren, dan komt tot maximaal 3.500,00 euro van de uitgaven in aanmerking voor de belastingvermindering. Elke partner heeft recht om 1.750,00 euro in aanmerking te laten komen voor de belastingvermindering.

Rekening houdend dat de uitgave beperkt is tot 1.750,00 euro per laadpaal, zal een laadpaal van 1.500,00 euro voor de echtgenoot en een laadpaal van 2.000,00 euro voor de andere echtgenoot, slechts in aanmerking komen voor 1.500,00 euro + 1.750,00 euro. Er is geen compensatie mogelijk.


2) voor de aankoop, installatie en keuring van een vast, nieuw, intelligent en groen laadstation voor elektrische wagens;

Aankoop, installatie en keuring

De uitgaven m.b.t. de aankoop, installatie en keuring (incl. BTW) komen in aanmerking voor de belastingvermindering. De installatie en keuring door een installateur zijn verplicht. Bijgevolg komen de uitgaven m.b.t. een door de belastingplichtige zelf geplaatst laadstation niet in aanmerking voor de belastingvermindering. De uitgaven omvatten ook de kosten van extra bekabeling, de kosten voor de eventuele uitbreiding (en keuring) van een elektriciteitsinstallatie van monofase naar drie fasen - een laadstation vergt een aparte elektriciteitskring - en voor de eventuele aanpassingswerken aan de elektriciteitscabine.

De belastingvermindering is niet van toepassing op:

  • Uitgaven die in aanmerking genomen worden als werkelijke beroepskosten. Uitzondering: de kosten voor een laadstation kunnen gedeeltelijk als werkelijke beroepskosten worden aangemerkt; voor het saldo kan een belastingvermindering genoten worden.
  • Uitgaven die recht geven op de investeringsaftrek.
  • Uitgaven die worden terugbetaald als kost eigen aan de werkgever/rechtspersoon. Opgelet: het bedrag van de tussenkomst van de werkgever/rechtspersoon in de laadpaal dewelke bij de werknemer als voordeel alle aard wordt belast, heeft geen invloed op de belastingvermindering.

Vast laadstation

Een vast laadstation betekent dat het laadstation permanent in de grond of aan de muur moet zijn bevestigd. Bijgevolg komen laadkabels niet in aanmerking. Een "mobiele lader" die via "een beugel" aan de muur van de woning wordt geplaatst en waarbij er "een hangslot" aan de beugel wordt bevestigd (om diefstal te vermijden) komt niet in aanmerking.

Slim laadstation

Het laadstation moet uiterlijk 1 januari 2023 via een gestandaardiseerd protocol* (softwarematig) digitaal kunnen worden gekoppeld aan een beheerssysteem dat de laadtijden en het laadvermogen stuurt, dat meldingen over het effectieve laadvermogen en statusmeldingen kan terugsturen, en waarbij deze verbinding vrij ter beschikking wordt gesteld van de gebruikers.

Groen laadstation

Het laadstation mag op 1 januari van het aanslagjaar (verbonden met het belastbaar tijdperk in de loop waarvan de uitgaven zijn gedaan) uitsluitend stroom gebruiken die is opgewekt uit hernieuwbare energie die ofwel geleverd wordt door een 100 procent groene stroomleverancier, ofwel opgewekt wordt met eigen hernieuwbare energiebronnen (zoals bv. eigen zonnepanelen), ofwel een mix van beiden.

3) in of in de onmiddellijk nabijheid van de woning waar de natuurlijke persoon zijn fiscale woonplaats heeft gevestigd op 1 januari van het aanslagjaar.

De plaatsing van een laadpaal in of in de onmiddellijke nabijheid van een tweede verblijf komt niet in aanmerking voor de belastingvermindering.
De vereiste dat de woning op 1 januari van het aanslagjaar in gebruik moet genomen zijn als fiscale woonplaats, houdt concreet in dat de uitgave voor een laadpaal geplaatst aan een nieuw gebouwde woning best niet vroeger gebeurt dan in het jaar van de verhuizing naar de nieuwbouw. Zo niet, geeft de uitgave geen recht op de belastingvermindering.


Eenmalig

De belastingplichtige kan de belastingvermindering maar éénmalig vragen. Eens een belastingvermindering wordt gevraagd in een belastbaar tijdperk, kan geen belastingvermindering meer worden toegekend voor een volgend belastbaar tijdperk aan dezelfde belastingplichtige.

Bijgevolg heeft het spreiden van de uitgave over verschillende belastbare tijdperken, geen nut. Gebeurt dit wel, wordt best een belastingvermindering gevraagd voor het belastbaar tijdperk waarin het fiscale voordeel het hoogst is.

Gemeenschappelijke aanslag

Bij gemeenschappelijk belaste belastingplichtigen, zoals gehuwden of wettelijk samenwonenden, wordt de belastingvermindering evenredig omgedeeld op basis van het belastbaar inkomen, ook al is de uitgave betaald door slechts één van hen.

Voorbeeld:
een echtpaar woont in een woning waarvan alleen de echtgenoot eigenaar is. De echtgenoot deed in 2021 (vanaf 1 september 2021) uitgaven voor de plaatsing van een vast laadstation aan de woning en vraagt voor het aanslagjaar 2022 de belastingvermindering. Zijn partner vermeldt in de aangifte in de personenbelasting voor het aanslagjaar 2022 geen uitgaven voor de plaatsing van een vast laadstation. In dit geval heeft alleen de echtgenoot de belastingvermindering gevraagd. De verdeling van de belastingvermindering over beide echtgenoten heeft niet tot gevolg dat de partner de belastingvermindering heeft gevraagd. Wanneer het echtpaar in 2023 naar een andere woning verhuist waarvan alleen de partner eigenaar is en de partner in 2023 uitgaven doet voor de plaatsing van een vast laadstation aan die woning, dan kan de partner voor het aanslagjaar 2024 de belastingvermindering vragen. De echtgenoot kan de belastingvermindering niet meer vragen.

Bewijsstukken

  • de factuur of facturen van de uitgave(n), met vermelding van het adres waar het laadstation is geplaatst;
  • het betalingsbewijs, bv. rekeninguittreksel;
  • de bewijsstukken die aantonen dat het laadstation ‘slim & groen’ is;
  • het keuringsattest.

Vanaf aanslagjaar 2023 moeten de factuur en het keuringsattest echter bij de aangifte personenbelasting worden gevoegd voor het inkomstenjaar waarvoor de vermindering wordt gevraagd. Het louter ter beschikking stellen van de administratie volstaat niet wat de factuur en het keuringsattest betreft. Het betalingsbewijs en het bewijs dat het laadstation slim en groen is, moet echter niet bij de aangifte worden gevoegd. Het volstaat dat de stukken ter beschikking worden gehouden.

Geen cumul gewone laadpaal en bidirectionele laadpaal

De belastingplichtige moet zelf de keuze maken op welke belastingvermindering hij aanspraak wil maken (de belastingvermindering voor het ‘gewone’ dan wel het ‘bidirectionele’ laadstation).

Voorbeeld:
wanneer voor aanslagjaar 2022 de belastingplichtige de belastingvermindering voor een gewoon laadstation claimt, kan hij/zij voor aanslagjaar 2023 niet nog eens de belastingvermindering voor een bidirectioneel laadstation claimen. In éénzelfde belastbaar tijdperk kunnen niet zowel de uitgaven van een gewoon laadstation gecombineerd worden met de uitgaven van een bidirectioneel laadstation. De belastingplichtige moet een keuze maken.

 

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief