• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Fiscaal advies: belastingen betalen op de verkoop van bestelwagen?

Gepost op 26 september 2016 in Fiscaliteit

Uw bestelwagen moet dringend worden vervangen en u wil investeren in een model van maximaal 3,5 ton om geen kilometerheffing te moeten betalen. Nu rijst de vraag: is de winst bij de verkoop ervan vrijgesteld van belastingen? Enig fiscaal advies is hier wel op z’n plaats.

Belastbare winst bij verkoop

Op de eventuele winst bij de verkoop van uw bestelwagen moet u normaliter altijd belastingen betalen. Het is namelijk onderworpen aan de progressieve tarieven in de personenbelasting. Dit kan oplopen tot 50 % en daar komen dan ook nog eens sociale bijdragen bij. Gebruikt u de bestelwagen beroepsmatig voor minstens 5 jaar, dan moet u op de winst ‘slechts’ 16,5 % belastingen betalen. Toch wel een groot verschil! 

Vrijstelling?

De mogelijkheid bestaat om daarvoor een meerwaardevrijstelling in te roepen. Dit betekent dat men dan geen belastingen moet betalen op de winst bij verkoop. Daar zijn uiteraard voorwaarden aan verbonden. Zo moet u de verkoopprijs van de bestelwagen gebruiken om een nieuwe te kopen van minstens 4 ton. Wij geven het fiscaal advies om dus de volledige verkoopprijs te herinvesteren en niet de winst op de verkoop van uw bestelwagen. Ook is het vereist dat u de bestelwagen 3 jaar beroepsmatig heeft gebruikt. Die termijn is echter niet van toepassing als u de bestelwagen wegdoet omwille van een schadegeval.

Om te kunnen genieten van deze vrijstelling heeft u 2 jaar de tijd, zij het dat die termijn al begint te lopen vanaf 1 januari van het jaar waarin u de bestelwagen verkoopt. Verkocht u de bestelwagen in juni van dit jaar, dan hebt u dus nog tijd tot eind 2017 om een nieuwe te kopen. Tot zolang moet u geen belastingen betalen op de winst bij verkoop. 

Wenst u meer informatie over dit onderwerp of ander fiscaal advies, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief