• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Hoe word ik belast als ik bijklus via een deeleconomieplatform?

Gepost op 18 oktober 2019 in Fiscaliteit

Er worden steeds meer applicaties en websites ontwikkeld die het mogelijk maken om goederen en diensten rechtstreeks onder particulieren aan te bieden, buiten het traditionele commerciële circuit. De regering heeft dan ook specifiek voor deze deeleconomie een gunstige belastingregeling uitgewerkt. Maar wat houdt deze precies in en welke voorwaarden zijn er vooropgesteld?

  • inkomsten verworven via erkende deeleconomieplatformen zijn volledig onbelast
  • er mag maximaal 6.250 euro bruto per jaar worden verdiend
  • de regeling geldt enkel indien aan alle voorwaarden wordt voldaan
  • een lijst van alle erkende deeleconomieplatformen is beschikbaar op de website van de FOD Financiën
  • zolang aan alle voorwaarden wordt voldaan, moet geen btw-nummer worden aangevraagd en moet niet worden aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds
  • indien het grensbedrag wordt overschreden worden alle inkomsten belast als beroepsinkomsten en dient er te worden aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds

Wat houdt de regeling in?

De inkomsten die een particulier ontvangt van erkende deeleconomieplatformen voor geleverde diensten zijn sinds 15 juli 2018 volledig vrijgesteld van belasting , mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Voorheen werden de ontvangen inkomsten nog belast aan een apart tarief van 20%. Sinds aanslagjaar 2019 werd het fiscaal stelsel echter grondig gewijzigd en zijn deze inkomsten nu volledig onbelast.

Hoeveel mag ik verdienen?

Er mag maximaal 6.250 euro bruto verdiend worden per kalenderjaar (voor 2019). Het gaat hierbij over alle inkomsten die door of via de platformen werden betaald plus alle bedragen die door het platform worden ingehouden, zijnde de onkostenvergoedingen, toeristenbelasting, commissie van het platform,..

Dit totaalbedrag geldt voor alle soorten van bijklussen samen. Er mag dus maximaal 6.250 euro per jaar worden verdiend met verenigingswerk, klussen bij burgers en deeleconomieplatformen samen.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Het moet gaan om inkomsten uit diensten. Indien enkel goederen worden geleverd, zal de regeling niet van toepassing zijn.
  • De diensten worden geleverd aan ‘private natuurlijke personen'. Diensten geleverd aan bedrijven of particulieren die optreden in het kader van hun beroepsactiviteit, vallen niet onder de regeling.
  • De diensten worden enkel via een door de overheid erkend of georganiseerd elektronisch platform verleend.
  • De vergoedingen worden volledig door of via het erkende platform betaald of toegekend.
  • De aangeboden diensten mogen niet te sterk aanleunen bij de zelfstandige beroepsactiviteit (of de activiteiten van de vennootschap waarvan de particulier bedrijfsleider is). Een werknemer kan wel activiteiten uitoefenen die in de lijn liggen van zijn/haar werk als werknemer.

Welke zijn de erkende deeleconomieplatformen?

Voorbeelden van erkende deeleconomie platformen zijn ‘Deliveroo’, een maaltijdbezorgservice, ‘Vengo’, een transportplatform en ‘Listminut’, een platform voor allerhande diensten van klussen tot babysitten. Een overzicht van alle erkende deeleconomieplatformen is beschikbaar op de website van de FOD Financiën in de rubriek Nuttige Links.

Wat met btw en sociale bijdragen?

Zolang aan bovenvermelde voorwaarden wordt voldaan en niet meer wordt verdient dan 6.250 euro per jaar, moet geen btw-nummer worden aangevraagd.

Ook dient er niet aangesloten te worden bij een sociaal verzekeringsfonds en dienen bijgevolg geen sociale bijdragen te worden betaald.

Wat indien ik meer verdien dan de wettelijke grens?

Indien het grensbedrag wordt overschreden, wordt het volledige inkomen als beroepsinkomsten belast. Er dient bijgevolg ook te worden aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds.

Indien de particulier reeds een zelfstandige activiteit uitoefent, zullen de inkomsten uit de deeleconomie worden samengeteld met de overige zelfstandige inkomsten voor berekening van de sociale bijdragen.
Indien de particulier nog geen zelfstandige activiteit uitoefent, zal deze dienen aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en zullen dus ook sociale bijdragen moeten worden betaald op de inkomsten verworven via deeleconomieplatformen.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief