• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE – Relance-uitkering voor zelfstandigen (AFGELOPEN)

Gepost op 9 juni 2020 in Algemeen

UPDATE: De relance-uitkering voor oktober, november en december 2020 kan nog aangevraagd worden tot 30 juni 2021. 

Zelfstandigen die niet langer gesloten dienen te blijven en bijgevolg geen recht meer hebben op het overbruggingsrecht, kunnen in sommige gevallen aanspraak maken op de relance-uitkering.
De heropstart gaat namelijk gepaard met strikte voorwaarden, die een mogelijks inkomensverlies met zich meebrengen. De Federale overheid wil dan ook met behulp van de relance-uitkering de zelfstandigen ondersteunen tijdens deze heropstart.

Wat is de relance-uitkering?

Ondernemingen die tot en met 3 mei 2020 nog verplicht gesloten waren (of sterke hinder ondervonden door dezelfde sluitingsmaatregelen) en die een omzetdaling of vermindering van het aantal bestellingen ervaren van minstens 10% in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019, kunnen de relance-uitkering aanvragen voor de maanden juni tot en met december 2020.

Hoeveel bedraagt de relance-uitkering?

De relance-uitkering komt naast het overbruggingsrecht te staan dus kunnen beide niet gecombineerd worden. De relance-uitkering bedraagt evenveel als het overbrugginsrecht, zijnde 1.291,69 euro per maand als alleenstaande of 1.614,10 euro met gezinslast.  De relance-uitkering mag (in tegenstelling tot het overbruggingsrecht) gecombineerd worden met de hervatte uitoefening van de zelfstandige activiteit.

Lees ook: Overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Wie komt in aanmerking?

Als je sociale bijdragen betaalt in België, kan je de relance-uitkering aanvragen mits je tot één van volgende categorieën behoort:

  • zelfstandigen in hoofdberoep;
  • primo-starters;
  • meewerkende echtgenoten (aangesloten in het maxistatuut);
  • zelfstandigen in bijberoep of met gelijkstelling bijberoep (art. 37) en 65-plussers zonder pensioen, die op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen van 2017 of op basis van het officiële inkomen van 2020 minstens de minimumbijdrage in hoofdberoep verschuldigd zijn (745,51 euro per kwartaal).

Onder welke voorwaarden kan je op de relance-uitkering aanvragen?

Om recht te hebben op de relance-uitkering dient voldaan te worden aan alle voorwaarden:

  1. De zelfstandige activiteit was nog verboden of beperkt tot en met 3 mei 2020 als gevolg van de sluitingsmaatregelen. Het betreft onder andere volgende activiteiten: horeca; non-food kleinhandelaars (met uitzondering van doe-het-zelfzaken, tuincentra en dagbladhandels die in april al konden openen); reisbureaus met kantoor/ontvangstruimte ‘front office’ (die als een handelszaak moeten beschouwd worden); markten; kappers en schoonheidsspecialisten; de autocarbedrijven die hoofdzakelijk het vervoer van personen verzorgen in het kader van recreatieve activiteiten zoals groepsuitstappen en reizen (en dus niet hoofdzakelijk in onderaanneming voor regionale busmaatschappijen actief zijn); zelfstandigen waarvan de activiteiten tot en met minstens 3 mei 2020 dezelfde rechtstreekse en onmiddellijke impact ondervonden van de sluitingsmaatregelen, equivalent aan de sectoren die uitdrukkelijk moesten sluiten.
  2. De zelfstandige activiteit mag hervat worden, zonder andere beperkingen dan deze gelinkt aan social distancing.
  3. Om aanspraak te maken op de relance-uitkering voor juni tot en met september, moet een omzetdaling (of vermindering van het aantal bestellingen) van minstens 10% aangetoond worden in het tweede kwartaal van 2020 in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019.
    Voor de relance-uitkering van oktober tot en met december moet een omzetverlies worden aangetoond van het derde kwartaal van 2020 in vergelijking met het derde kwartaal van 2019.
  4. Je geniet voor de maand waarop de aanvraag van toepassing is niet van het corona-overbruggingsrecht.

Kan je de relance-uitkering combineren met een andere uitkering?

De relance-uitkering kan niet worden gecombineerd met het overbruggingsrecht, het tijdelijke ouderschapsverlof voor zelfstandigen of een ziekenfondsuitkering (zoals moederschapsuitkeringen, adoptie-uitkeringen, pleegzorguitkeringen en arbeidsongeschiktheids- en invaliditeitsuitkeringen).

Lees ook: Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen

Indien je een andere uitkering ontvangt als zelfstandige, werknemer of ambtenaar (bv. tijdelijke werkloosheidsuitkering), dan kan de relance-uitkering wel worden uitbetaald.

De relance-uitkering kan ook aangevraagd worden indien de zelfstandige reeds het maximum aantal maandelijkse uitkeringen heeft genoten (12 of 24 maanden) in het klassieke overbruggingsrecht. De periodes die in worden toegekend voor deze tijdelijke crisismaatregel worden bovendien niet meegeteld in het maximum aantal toekomstige toekenningen van het klassieke overbruggingsrecht.

Hoe kan je de relance-uitkering aanvragen?

De relance-uitkering kan worden aangevraagd via het sociaal verzekeringsfonds.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief