• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE – Relance-uitkering voor zelfstandigen

Gepost op 9 juni 2020 in Algemeen

Zelfstandigen die niet langer gesloten dienen te blijven en bijgevolg geen recht meer hebben op het overbruggingsrecht, kunnen in sommige gevallen aanspraak maken op de relance-uitkering.
De heropstart gaat namelijk gepaard met strikte voorwaarden, die een mogelijks inkomensverlies met zich meebrengen. De Federale overheid wil dan ook met behulp van de relance-uitkering de zelfstandigen ondersteunen tijdens deze heropstart.

Wat is de relance-uitkering?

Ondernemingen die op 3 mei 2020 nog verplicht gesloten waren en die tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzetdaling ervaren van minstens 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, kunnen de relance-uitkering aanvragen.

De relance-uitkering komt naast het overbruggingsrecht te staan dus kunnen beide niet gecombineerd worden. Ondernemingen die op 1 juni nog verplicht gesloten waren, kunnen het overbruggingsrecht aanvragen. Deze kunnen dus voor de maand juni geen beroep doen op de relance-uitkering. Beide uitkeringen bedragen evenveel, zijnde 1.291,69 euro per maand als alleenstaande of 1.614,10 euro met gezinslast.

Lees ook: Overbruggingsrecht voor zelfstandigen

De relance-uitkering mag gecombineerd worden met de hervatte uitoefening van de zelfstandige activiteit en er geldt dus geen voorwaarde van 7 dagen sluiting.

Wie komt in aanmerking?

Als je jonger bent dan 65 jaar en sociale bijdragen betaalt in België, kan je de relance-uitkering aanvragen mits je tot één van volgende categorieën behoort:

  • zelfstandigen in hoofdberoep;
  • primo-starters;
  • meewerkende echtgenoten (aangesloten in het maxistatuut);
  • zelfstandigen in bijberoep of met gelijkstelling bijberoep (art. 37), die op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen van 2017 of op basis van het officiële inkomen van 2020 minstens de minimumbijdrage in hoofdberoep verschuldigd zijn (745,51 euro per kwartaal).

Kan je de relance-uitkering combineren met een andere uitkering?

De relance-uitkering kan niet worden gecombineerd met het overbruggingsrecht, het tijdelijke ouderschapsverlof voor zelfstandigen of een ziekenfondsuitkering (zoals moederschapsuitkeringen, adoptie-uitkeringen, pleegzorguitkeringen en arbeidsongeschiktheids- en invaliditeitsuitkeringen).

Lees ook: Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen

Indien je een andere uitkering ontvangt als zelfstandige, werknemer of ambtenaar (bv. tijdelijke werkloosheidsuitkering), dan kan de relance-uitkering wel worden uitbetaald.

Hoe kan je de relance-uitkering aanvragen?

De relance-uitkering kan op dit moment nog niet worden aangevraagd. De aanvraag zal echter ten laatste op 31/12/2020 dienen te gebeuren.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief