• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

Fiscale "kaasroute" gesloten vanaf 1 december 2020

Gepost op 24 juli 2020 in Fiscaliteit

De Kamercommissie Financiën heeft beslist om de fiscale “kaasroute” vanaf 1 december 2020 te sluiten. Deze fiscale sluipweg (via Nederland, maar ook andere landen) laat belastingvrij schenken toe.

  • Via de kaasroute kan de Belgische schenkbelasting omzeild worden, dit door het opmaken van notariële akten door buitenlandse (vaak Nederlandse) notarissen.
  • In tegenstelling tot de buitenlandse, moeten de Belgische notariële akten voor schenkingen van roerende goederen steeds geregistreerd worden.
  • Vanaf 1 december 2020 is het nieuwe wetsvoorstel van kracht en moeten ook schenkingen van roerende goederen die via een buitenlandse notaris gebeuren, geregistreerd worden.

Wat is de fiscale "kaasroute"?

Er bestaat tot op vandaag een mogelijkheid om schenkingsrechten te ontwijken, dit kan door schenkingen van roerende goederen (bv. spaargeld) te laten verlijden door buitenlandse notarissen. De notariële akten worden op die manier niet geregistreerd in België en de giften blijven vrij van de Belgische schenkbelasting van 3 procent.

Belgen blijken nogal snel naar Nederlandse notarissen te gaan, vandaar de naam “kaasroute”.

Wat met schenkingen die worden geregistreerd door een Belgische notaris?

Een Belgische notariële akte moet verplicht geregistreerd worden, hierdoor zijn er schenkingsrechten van toepassing op de schenking van roerende goederen.

Buitenlandse notariële aktes moeten op dit moment niet geregistreerd worden, waardoor de schenkingsrechten wegvallen en er dus sprake is van een fiscaal voordeel.

Een voorwaarde bij een buitenlandse notariële akte is wel dat de schenker nog drie jaar in leven moet blijven, de zogenaamde “verdachte periode”. Komt de persoon binnen de drie jaar toch te overlijden, dan zal de begiftigde alsnog successierechten moeten betalen.

Wat verandert er vanaf 1 december 2020?

Vanaf 1 december 2020 is het nieuwe wetsvoorstel van de Kamercommissie Financiën van kracht. Het voorstel maakt de registratie van de schenking van roerende goederen via een buitenlandse notaris ook verplicht.

De overdracht van onroerend goed door buitenlandse notarissen moet momenteel al geregistreerd worden.

Tarieven van schenkbelasting in Vlaanderen

Volgende tarieven zijn van toepassing op roerende goederen voor schenkbelasting in Vlaanderen:

  • 3% voor een verkrijging in rechte lijn en tussen partners
  • 7% voor een verkrijging door alle andere personen

Heeft u bijkomende vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief