• Investeert voortdurend in kennis
  • Pro-activiteit
  • Een persoonlijke service
  • Pragmatisch & Dynamisch
  • Uw boekhouding online

Interesse?

Contacteer ons vrijblijvend via onze contact- pagina of telefonisch via 055/30.14.41 

CORONA UPDATE – Heb ik recht op een corona ondersteuningspremie?

Gepost op 22 juni 2020 in Algemeen

Ondernemingen die in de maand volgend op de heropening van hun zaak een omzetverlies van 60% kunnen aantonen, kunnen een ondersteuningspremie ontvangen van 2000 euro.

Wie heeft recht op de ondersteuningspremie?

Ondernemingen die in aanmerking kwamen voor de compensatie- of hinderpremie en intussen opnieuw geopend zijn, kunnen in aanmerking komen voor de ondersteuningspremie.

Lees ook: Heb ik recht op een compensatiepremie als mijn omzet daalt omwille van het coronavirus? en Heb ik recht op een hinderpremie als ik mijn zaak verplicht moet sluiten omwille van het coronavirus?

De voorwaarde is dat zij tijdens de periode van 1 maand vanaf de heropening (de doorstartperiode) een omzetverlies kunnen aantonen van minstens 60 procent, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het omzetverlies moet aangetoond kunnen worden aan de hand van dagontvangsten, geleverde prestaties of de tijdsregistratie.

Voor ondernemingen die hun zaak verplicht dienden te sluiten, geldt als doorstartperiode de eerste maand volgend op het opheffen van de verplichte sluiting.
Voor de meeste niet-voedingswinkels betreft het de periode van 11 mei tot 11 juni. Voor kappers, sportclubs, markten,.. betreft het de periode van 18 mei tot 18 juni en voor horeca de periode van 8 juni tot 8 juli.
Voor ondernemingen die niet verplicht dienden te sluiten, geldt als doorstartperiode de periode van 1 mei tot 31 mei 2020.

Hoeveel bedraagt de ondersteuningspremie?

Zelfstandigen in hoofdberoep of zelfstandigen in bijberoep met een beroepsinkomen in 2019 boven 13.998,78 euro kunnen een premie ontvangen van 2000 euro mits ze aan de voorwaarden voldoen.

Zelfstandigen in bijberoep met  een beroepsinkomen in 2019 tussen 6.996,89 euro en 13.998,78 euro die minder dan 80% tewerkgesteld zijn in hun hoofdberoep als werknemer, kunnen een premie ontvangen van 1000 euro.

Hoe moet de ondersteuningspremie worden aangevraagd?

De ondersteuningspremie kan worden aangevraagd via een online applicatie op de website van VLAIO. De aanvraag moet uiterlijk eind augustus worden ingediend. De periode waarin de onderneming de omzetdaling heeft geleden moet worden opgegeven in de aanvraag.
Meer informatie omtrent de aanvraag van de ondersteuningspremie vind je hier.

Ondernemingen die geen aanvraag indienden voor het bekomen van een corona hinder-of compensatiepremie, dienen in hun aanvraag het oorzakelijk verband te motiveren tussen de beperkingen die ze ondervonden door de coronavirusmaatregelen en de omzetdaling.

Wens je meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Onze experts staan voor je klaar!

© CERTIFISC – Auteur: Jorn Peyskens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief